Назад

Среща с представители на Асоциацията на българските модни дизайнери (АБМД)


Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с Ирена Велковска, учредител и председател на Асоциацията, и инж. Деница Рашкова, директор „Проекти“ в АБМД. 

Представена бе дейността на АБМД, нейните мисия и цели. Акцент бе поставен на пилотния проект „РЕВЮ в КУТИЯ“, който се разработва от асоциацията.

„РЕВЮ в КУТИЯ“ представлява състезание за развитие на възможностите на млади таланти в модата. Насочен е към ученици и студенти, включително лица в неравностойно положение и от малцинствени групи, изучаващи специалности, свързани с дизайн и изработка на облекло. Целта му е да стимулира участниците да преследват кариера в модния бранш. Проектът ще бъде представен в средни и висши училища в България, осъществяващи професии, свързани с проектиране обучение по моделиране и изработване на облекло.

Състезанието ще има три етапа. 

Във всеки един от тях участниците ще изработват модел по задание. Ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени професионалисти – преподаватели от средни и висши учебни заведения, водещи български и чуждестранни модни дизайнери, които ще разгледат в дълбочина техните концепция, дизайн, вдъхновение, визия, силуети. Победителите ще бъдат избирани на Гала-ревю, което ще бъде широко отразено от медийните партньори на АБМД. (Разберете как можете да станете спонсор на събитието)

Наградният фонд е предназначен за стимулиране на последващо образование в сферата на модата, включително, възможност за стажуване в реномирани чуждестранни компании от сектора. Там победителите ще имат шанса да придобият безценен опит и да се запознаят с най-новите тенденции в облеклото. 

По време на срещата бяха обсъдени възможностите, които могат да бъдат предоставени от страна на бизнеса и държавата за подпомагане на тази и други следващи инициативи на Асоциацията.

----------------------------------------

Асоциацията българските модни дизайнери (АБМД) е създадена през 2019 г. от Ирена Велковска, дългогодишен професионалист от текстилния сектор. Към настоящия момент АБМД включва повече от 60 члена.

Асоциацията има за своя мисия да оказва съдействие по различни начини на подрастващи и да им помага за професионалната им ориентация към творчески професии, като модния дизайн и насърчаване за продължаване към следващо по-високо ниво на образователна специализация.

Нейна цел е да разширява хоризонтите на подрастващите, да създава общности и да помага за формулирането на групи, в които да развиват талантите им и да ги срещат с връстници със сходни интереси.

АБМД смята, че младите хора са бъдещето на страната ни и като социално-отговорна институция те смятат за свой дълг да помагат по всички възможни начини на младежи интересуващи се от кариера в модния бранш да преследват своите мечти.