Назад

Среща със Степан Поляков, режисьор на филма „Патриархът на градежа“, посветен на индустриалеца Иван Грозев – първи председател на БТПППредседателят на БТПП Цветан Симеонов сподели, че е важно бизнесът да си сътрудничи с културните среди и да подпомага проекти, целящи запазване приноса на важни личности към българската история и националната памет. Степан Поляков информира Симеонов за новите проекти, по които работи.

По един от завършените проекти, днес,  1 февруари от 22:00 ч., по БНТ 4  предстои премиерата на игралния документален филм „Слънчев Бряг: Експрес към Ада“, разказващ за издевателствата над политическите затворници в лагера „Слънчев Бряг“ край Ловеч, в периода 1959 – 1962 г. Излъчването е по повод Деня на почит на жертвите на комунизма. Вижте трейлър тук.

Друг проект, който предстои да бъде излъчен, е „Пътят към Непознатото“. Филмът е свързан с историята на археологическия обект „Гьобекли тепе” в Турция. За момента той е най-старият мегалитен обект в света, засвидетелстващ съществуването на организирано общество още през 12-тото хилядолетиe пр. Хр., или с 6000 години по-стар от Шумерската цивилизация. Вижте трейлър, тук.

Поляков заяви, че работата по създаването на “Патриархът на градежа” го е накарало да осъзнае, колко много българи, допринесли за културното и икономическото развитие на Третата българска държава, са се изгубили в историята ни поради една или друга причина, като днес дори не знаем за съществуването им.

Напомняме, че филмът “Патриархът на градежа” разказва за  родения в Карлово Иван Грозев – виден български индустриалец от времето на Възраждането и известен още като “патриархът на българската индустрия”. Неговата дейност има огромна роля за превръщането на Следосвобожденска България в модерна държава със собствено стопанско развитие.

Можете да гледате филма “Патриархът на градежа” на канала на Българската търговско-промишлена палата в платформата за видеосподеляне You Tube, тук. Филмът е наличен със английски субтитри (тук) и с испански субтитри (тук)

През 2019 г. в Карлово БТПП откри Музей на Иван Грозев в родната му къща на ул. “Възрожденска” №4 в града. В къщата не един път е отсядал именно неговият приятел и съратник от Втората българска легия - Васил Левски. В музея посетителите могат да се докоснат до експозиция, представяща интересни и малко известни факти от живота на Грозев от годините преди и след Освобождението.

Откриването на Музея на Иван Грозев е осъществено по инициатива на БТПП и със сътрудничеството на Националния музей „Васил Левски“.

--------------------------------------------

Иван Грозев завършва във Виена, занимава се със серийно предприемачество. Кмет е на София за периода 1894–1895. Става първи председател на Българска търговско-промишлена палата (тогава с името Софийска търговско-индустриална камара), която управлява от 1895 до 1916 г. Бил е ръководител на инициативния комитет, набирал средствата за построяването на паметника  на Васил Левски в столицата, и много други начинания.

Повече факти от богатото битие на Иван Грозев и неговия принос за България можете да научите в Карлово, като посетите Музея на Иван Грозев.