Брой 99 (2354), 28-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Някои аспекти на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам


С влизането в сила на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам значително се подобри достъпа, както към европейския, така и към виетнамския пазар, което е една от основните цели на споразумението. Със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам почти изцяло се промениха митническите тарифи, с изключение на няколко тарифни реда, които са обект на безмитни тарифни квоти.

Широкото покритие се постигна още с влизането в сила на споразумението, като 65% от износа на Европейския съюз за Виетнам стана безмитен от първия ден. Останалата търговия, с изключение на няколко продукта, ще бъде либерализирана след 10 години.

Европейският съюз либерализира 71% от вноса си от Виетнам от първия ден, а след седем години 99% от виетнамските стоки ще влизат безмитно на европейския пазар.

Митническите такси ще бъдат премахнати постепенно през преходен период от максимум седем години за виетнамските стоки и десет години за стоките от Европейския съюз. Така, местните производители ще могат постепенно да се адаптират. Потребителите от двете страни ще се възползват от по-ниските цени, а износителите от засилената конкурентоспособност.

Някои по-важни примери от Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам за износа на европейски стоки за Виетнам са следните:

Почти целият износ на машини и съоръжения от Европейския съюз беше напълно либерализиран с влизането в сила на споразумението за свободна търговия.

Около половината от фармацевтичния износ на Европейския съюз беше освободен от мита веднага, а останалата част - след седем години.

Целият износ на текстил от Европейския съюз беше либерализиран с влизането в сила на споразумението.

След седем години, автомобилните части ще бъдат освободени изцяло от мита.

Мотоциклетите с двигатели над 150 кубически сантиметра ще бъдат либерализирани след седем години, а автомобилите - след 10 години, с изключение на тези с големи двигатели (над 3000 кубически сантиметра за бензиновите и над 2500 кубически сантиметра за дизеловите двигатели), които ще бъдат либерализирани една година по-рано.

Близо 70% от износа на химикали от Европейския съюз беше освободен от мита при влизане в сила на споразумението, а останалите 30% - по 10% след три, пет и седем години, съответно.

Замразеното свинско месо ще бъде безмитно след седем години, млечните продукти - след пет години, а хранителните добавки - след седем години.

Пилешкото месо ще бъде напълно либерализирано след 10 години.

Що се отнася до рибните продукти, Виетнам прие либерализация на митата за сьомга, камбала, пъстърва и омар и други след три години.

Вината и спиртните напитки ще бъдат либерализирани след седем години, а бирата - след 10 години.

Виетнам ще запази съществуващите тарифни квоти на Световната търговска организация за рафинирана захар, сол и яйца.

Някои по-важни примери от Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам за износа на виетнамски стоки за Европейския съюз са следните:

За митата за внос в Европейския съюз на облекла и текстил от Виетнам, в споразумението са предвидени периоди на постепенно намаление, които са от три до седем години.

Вносът на обувки от Виетнам в Европейския съюз също ще бъде либерализиран след период от седем години.

В споразумението са предвидени безмитни квоти за внос в Европейския съюз на различните видове виетнамски ориз.

Други продукти, които получиха подобрен достъп до европейския пазар чрез безмитни тарифни квоти, са: царевица, чесън, гъби, захар и продукти с високо съдържание на захар, маниоково нишесте и риба тон.

Вносът в Европейския съюз на необработени скариди беше либерализиран с влизането в сила на споразумението, а вносът на риба пангасиус ще бъде либерализиран след три години.

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам въвежда нови стандарти в търговията между двете страни в много отношения. Основните разпоредби са следните.

 Търговското споразумение забранява дискриминацията между вносни и произведени във Виетнам стоки по отношение на вътрешното данъчно облагане или друго правителствено регулиране. Този принцип ще бъде ключов за гарантиране, че стоките от Европейския съюз не се третират по различен начин от местните стоки, след като влязат на виетнамския пазар.

Споразумението забранява всякакви забрани или ограничения върху вноса на каквито и да е стоки от другата страна или по-нататъшен износ или продажба за износ на каквото и да е, предназначено за другата страна в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Тази забрана обхваща приемането на:

а) правила за лицензиране на вноса;

Съществува само кратък списък на стоки, за които Виетнам може да ограничи вноса, който включва превозни средства с дясно кормило, употребявани потребителски стоки като текстил и дрехи, обувки, електронни стоки, мебели и употребявани моторни превозни средства на повече от пет години и някои други продукти.

Държавните търговски предприятия трябва да работят по прозрачен начин в съответствие с правилата на  Световната търговска организация. Това обхваща искания за информация за такива предприятия и за тяхната дейност, включително информация за тяхната търговия между Европейския съюз и Виетнам.

 С влизането в сила на споразумението за свободна търговия, Виетнам приема маркирането „Произведено в Европейския съюз“ за произход на неземеделски стоки. Това позволява на производителите да отразяват нарастващата интеграция на пазара на Европейския съюз, с изключение на фармацевтичните продукти. Повечето традиционни маркировки за произход, отнасящи се до държави-членове на Европейския съюз ще продължат да бъдат приемани. Тази разпоредба дава възможност на производителите да използват по-широко  вътрешния пазар на Европейския съюз, без да се задължават да установят специфични системи за диференциране на производствените места в рамките на Европейския съюз.

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам съдържа много разширени и подобрени процедури за лицензиране на внос и износ на стоки.

Три години след влизането на споразумението в сила няма да се изисква консулско удостоверяване на търговски сделки. Това се счита за особено обременителна практика относно козметични и фармацевтични продукти, както и при износ на превозни средства. Тази положителна промяна ще доведе до улесняване на директната реална търговия.

Със споразумението, Виетнам поема ангажимент да премахне до седем години всички мита за износ.

Въвеждането и поддържането на субсидии за износ на земеделски стоки от страната-износител за продукти, либерализирани от страната-вносител са забранени със споразумението.

 

Изготвил:
Олег Маринов
Ръководител на СТИВ-Хошимин

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП с предложения относно Националния план за възстановяване и устойчивост
Необходимо е бързо внасяне на Плана в Европейската комисия Още
Кръгла маса "Мост между поколенията в бизнеса"
Млади предприемачи и вече утвърдени български индустриалци обмениха идеи, опит и добри практики Още
Нови перспективи за търговско-икономическо сътрудничество с Великобритания
Н.Пр. Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Великобритания, посети БТПП Още
БГ Баркод: млечни продукти
„Ел Би Булгарикум" ЕАД с най-много въведени продукти за седмицата 24-28 май 2021г. в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Онлайн среща „Пловдив – магнит за бизнеса“, 2 юни 2021 г.
Покана от Търговско-промишлена камара - Пловдив Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
МТК стартира ICC Trade Now, за да свърже МСП с иновативни решения за търговско финансиране
Набор от цифрови продукти и услуги за справяне с дефицита на световните търговски финанси Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП с нова услуга за деклариране на данни за превози на стоки с висок фискален риск
Достъпна с квалифициран електронен подпис Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Публикувани са нови стандартизационни документи за туристическия сектор – CWA 5643-1:2021 (ISO/PAS 5643:2021) и CWA 5643-2:2021
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Някои аспекти на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам
СТИВ - Хошимин Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 246 актуални оферти в базата данни на БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
БУЛМЕДИКА/ БУЛДЕНТАЛ/ ДЕРМА&EСТЕТИКА се открива на 2 юни, като първо за годината в Европа изложение на закрито
Интер Експо Център открива сезона на изложенията Още