Брой 147 (1411), 03-08-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ

Специалната зона за развитие „Мариел”, Куба очаква чуждестранни инвеститори


Информация от Посолството на Република България в Куба

Зоната обхваща площ от 465.4 кв.км и се намира на около 50 км от Хавана до голямото пристанище „Мариел“, с действащ ж.п. транспорт и развита пътна мрежа. Зоната е в центъра на Карибите, в пресечната точка на търговските морски маршрути по оста „север-юг“, „изток-запад“ на западното полукълбо. Около нея се намират 32 важни пристанища в региона.

Пристанището „Мариел“ се развива по последни световни технологии, позволяващи акостирането на контейнеровози до 8000 контейнера.

Специалната зона за развитие Мариел е първата от този тип в Куба и е създадена на 2 ноември 2013 г. От началото на създаването й кубинската държава инвестира ежегодно над 300 млн. долара за развитие на инфраструктурата, комуникациите, ВиК и ел. мрежите.

Целта на създаването на Зоната е чрез специфична законова регламентация да се стимулира устойчивото развитие чрез привличане на чуждестранни инвестиции, производство на повече стоки за износ и намаляване на вноса, трансфер на модерни технологии и ноу-хау, създаване на модерна логистична система, която да позволява ефективност при осъществяването на вноса и износа. Зоната е част от територията на Куба, но за нея се прилагат специални данъчни политики, различни от тези за основната територия.

В момента в зоната работят 24 фирми, между които фирми със 100% чужд капитал, сред които предприятия от Холандия, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Мексико, Виетнам, смесени фирми и фирми със 100% кубински капитал.

Уеб страницата на Зоната дава подробна информация за всички процедури и улеснения при реализацията на проектите.

Приоритетни сектори за развитие на Мариел са логистичното обслужване, биотехнологиите, индустрия за производство на опаковки, възобновяема енергия, телекомуникации и информатика, но реално всеки проект, който е интересен за Зоната, може да бъде осъществен, независимо от сектора.

Цялостният проект за Зоната е мащабен, като към момента е завършена първата фаза с изграждането на сектор „А“ и чуждите инвеститори получават съответния терен с пътни комуникации, ВиК, електроснабдяване, връзка с оптичен кабел за интернет и телефони.

Бъдещето развитие на „Мариел“ е свързано с отдаване на концесия на определени територии, като в момента се договарят условия за отдаване на два консорциума, единият от Виетнам, който ще разполага със 165 ха.

От кубинска страна е изразена готовност, при интерес от страна на български фирми, те да бъдат посрещнати и запознати на място с възможностите на Зона Мариел.

Приложение: Презентация Мариел

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП предлага правни консултации
Корпоративно, търговско, административно и трудово право, извънсъдебно уреждане на спорове Още
Покана за среща с китайски фирми от провинция Тиендзин
18 август в БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
29-30.09.2017 г. - Международна научна конференция "Икономически предизвикателства към индустрия 4.0: Технология или идеология”
Международни срещи в областта на научните изследвания в Китай (Пекин,Ченгду и Кингдао)
24 – 31 октомври 2017 г. Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Номинации за наградата „Европейски изобретател на годината“
Конкурсът е отворен за подаване на предложения до 16 октомври 2017 г. Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Регламенти, въвеждащи от 1 юли 2017 г. Автономните мерки за суспендиране на митата
15 август 2017 г. е крайният срок за подаване на искания за Автономните мерки, които ще се прилагат от 1 юли 2018 г Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Специалната зона за развитие „Мариел”, Куба очаква чуждестранни инвеститори
Информация от Посолството на Република България в Куба Още