Брой 3 (2009), 06-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Промени в етикирането на хранителни продукти, внасяни в Израел


СТИВ - Тел Авив

От 1 януари 2020 г. са в сила нови правила за маркиране на хранителни продукти, като всички вносители на израелския пазар, както и местните производители на храни, са задължени да маркират продуктите си според изискванията на регламентите на Министерство на здравеопазването (виж Приложение точка 1 – графичен вид на новите маркировки).

Законът не изисква маркиране на зеленчуци и плодове, които не са преминали някаква обработка, а само на такива храни, които се използват за промишлено производство, опаковки на едро и предварително опаковани храни.

От 1 януари се променя външният вид на опаковките на хранителните продукти – производителите и вносителите ще отбелязват с големи червени точки на етикетите на продуктите високо съдържание на количество мазнини, захар и натрий.

Опаковката трябва да съдържа следната информация: наименование на хранителния продукт, данни за производителя, вносител, дистрибутор и компания за опаковане, състав на храната, хранителни маркировки, дати на производство и срокове на годност, инструкции за съхранение и употреба, инструкции за транспорт, информация за кошер (kosher). Производителите на храни и вносителите, които не маркират, подлежат на санкции съгласно закона.

Новите регламенти се въвеждат в действие на два етапа:

Първи етап – в сила от 1.1.2020 г. На този етап вносителите и производителите на храни ще бъдат задължени да маркират продуктите с червени точки в случаите, в които на всеки 100 грама твърда храна се съдържат повече от 500 тд натрий, повече от 13,5 грама захар и 5 грама наситени мазнини или на всеки 100 грама течна храна се съдържат повече от 400 тд натрий, повече от 5 грама захар и 3 грама наситени мазнини.

Втори етап – в сила от 1.1.2021 г. В този етап от вносителите и производителите на храни ще се изисква да маркират с червена точка продукти, съдържащи повече от 400 тд натрий, повече от 10 грама захар и 4 грама наситени мазнини на 100 грама твърда храна и повече от 300 тд натрий, повече от 5 грама захар и 3 грама наситени мазнини на 100 грама течна храна, (виж Приложение точка 2  – таблица според вид храна и година на влизане в сила).

Основните цели на закона са потребителите да бъдат насърчени да консумират по-здравословна храна чрез създаване на пълна прозрачност по отношение на нейните съставки, а производителите – да бъдат насърчени към производство и на внос на по-здравословни хранителни продукти.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП се присъедини към европейската мрежа Mirabilia
Новото партньорство е още една стъпка в промотирането на устойчивото развитие на туризма Още
Очакваме вашите иновационни идеи и разработки
Седмо издание на „Конкурса за иновации“ Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Наближава крайният срок за регистрация в конкурса „Наградите на БАИТ“
БТПП е партньор на инициативата Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Промени в етикирането на хранителни продукти, внасяни в Израел
СТИВ-Тел Авив Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Тол калкулатор на сайта bgtoll.bg помага на превозвачите да планират разходите си за новите пътни такси
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за участие в РГ за разработване на ОП за електронно управление и техническа помощ 2021-2027 г.
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Голуей и Риека: Европейски столици на културата през 2020 г.
Два крайбрежни града, отворени към света и домакини на редица фестивали Още