Назад

Съветът по иновации към БТПП се включи в информационен ден, посветен на възможностите за финансиране на високотехнологични научни изследвания
Радослав Петков – председател на Управителния борд, Камен Славов и Никола Руйчев – членове на Управителния борд на Съвета по иновации към БТПП, участваха в информационния ден на Европейския съвет по иновации (ЕСИ), който се състоя на 29 януари в хотел  "Хаят риджънси" в София. Съорганизатор на събитието е Министерството на иновациите и растежа – асоцииран член на Съвета по иновации.

В събитието участваха министър-председателят акад. Николай Денков, еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката Генка Петрова, представители на академичната общност и бизнеса. От страна на организаторите от ЕСИ участваха: Анна Панагопулу, директор в ГД „Научни изследвания и иновации“ на ЕК, Алесандро Изо, директор, собствен капитал, капитал за растеж и финансиране на проекти в Европейската инвестиционна банка, Мартин Ланге, зам.-ръководител на отдел в ЕСИ, Кийт Секейра, ръководител на отдел в ЕСИ, ГД „Изследвания и технологии“, ЕК.

Експертите от ЕСИ представиха различните направления на програма "Хоризонт Европа" и възможностите за подкрепа на иноваторите и изследователите в сектора на дълбоките технологии. Дискутираха се  отворени процедури за кандидатстване от страна на български компании, университети, научно-изследователски организации и иноватори за финансиране. Презентациите от събитието може да откриете тук  .

Европейският съвет по иновации е най-голямата инициатива на Европейската комисия за подкрепа на иновации през целия жизнен цикъл от научни изследвания до доказване на концепция, трансфер на технологии, финансиране и разрастване на стартиращи фирми и малки и средни предприятия. Чрез своите три инструмента – Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът предоставя финансиране на научни организации, стартъпи и малки и средни предприятия. Организацията разполага с бюджет от 10,1 млрд. евро до 2027 г.
---------
За Съвета по иновациите към БТПП
Основна цел на Съвета е да допринесе за развитието на приобщаващи и отворени иновационни екосистеми, в които малките и средни предприятия да взаимодействат свободно с екосистемите на другите европейски и световни икономики в една интензивна на знание цифрова среда, да могат ефективно да защитават своите идеи и изобретения, да имат достъп до финансиране, да привличат висококвалифициран НИРД персонал, да развиват бизнеса си и да просперират. Членовете на Съвета и заинтересовани компании и организации могат да потърсят допълнителна информация на e-mail: inncouncil@bcci.bg