Брой 182 (187), 20-09-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

Подписана е нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и посланикът на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Регина Ешер подписаха нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. В разговора беше подчертано, че спогодбата защитава интересите и на двете държави и допринася за развитието на двустранното сътрудничество.

Новата Спогодба поправя съществен пропуск в действащата СИДДО, в която липсваше разпоредба за обмен на информация между двете държави. Включването на текстове относно банковата тайна ще позволят обмена на банкова информация за данъчни цели и ще осигурят условия за прозрачност и възможност за предприемане на решителни и резултатни действия в борбата с изпирането на пари, данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.

До момента действащата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) между Република България и Конфедерация Швейцария, подписана през 1991 г., е договаряна при коренно различни икономически отношения и правна регламентация. Данъчните закони в сила от 1 януари 1998 г. и съответните им изменения и допълнения впоследствие регламентираха нови положения, които възпрепятстваха българската страна при реализирането на данъчните си правомощия по отношение на определени доходи и данъчно задължени лица. Новите текстове са съобразени с Модела на Данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и със съответните директиви на Европейския съюз, които Република България е транспонирала във вътрешното си данъчно законодателство.

Наличието на актуална спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между Република България и Конфедерация Швейцария е много важно и от гледна точка на реципрочност и баланс при защита на интересите на нашата страна при получаването на инвестиции от Швейцария.

Новата СИДДО ще влезе в сила след ратифицирането й от парламента.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще си взаимодейства с Представителството ни в ООН и други международни организации
Целта е изработване на позиции в международни конференции, сесии и заседания, отговарящи на интересите на българския бизнес Още
Конференция за управление на проекти „PMDAY”
Професионалисти от частния и държавния сектор ще обменят идеи и опит за предизвикателствата и тенденциите в управлението на проекти Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
КСБ: Строителната продукция е намаляла с близо 8% през първото полугодие
Около 13 процента от безработните в страната са хора, освободени от строителния сектор Още
ИКОНОМИКА
Редовна мисия на МВФ е на посещение у нас до 2 октомври
Предстои да бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Подписана е нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария
Спогодбата защитава интересите и на двете държави и допринася за развитието на двустранното сътрудничество Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Защитни мерки по вноса на територията на Митническия съюз на артикули за сервиране или за кухня, от порцелан
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент претегля ползите и рисковете от извличането на шистов газ
Засега е твърде рано да се каже дали извличането на шистов газ в Европа би било икономически ефективно Още