Брой 112 (117), 12-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

Търговия на България – внос, износ

Предварителните данни на Националния Статистически Институт за първите три месеца на годината спрямо същия период на 2011 г сочат намаляване на износът на България за страни от Европейския съюз с 4,6 на сто, докато вносът за същия период се увеличава с близо 9 на сто.
Износът за периода от януари до март е в размер на 5,4 млрд. лева, отчитат от статистиката. Най-големият спад е към Люксембург и Белгия, наблюдава се нарастване към Кипър и Португалия.

Сериозен ръст при вноса се наблюдава от Кипър, Естония, Нидерландия и Португария, а намаление – от Малта и Финландия. Общо за първите три месеца на годината вносът е в размер на 6,6 млрд. лева.

У нас са внесени стоки в размер на 2,5 млрд. лева през март, което е ръст с повече от 12 на сто. За сметка на това износът бележи минимално увеличение – под две на сто и е в размер на малко над 2 млрд. лева.
 

Търговия на България с трети страни за периода януари - април 2012 година (предварителни данни)
През периода януари - април 2012 г. износът на България за трети страни намалява с 2.0% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 4.9 млрд. лв., a вносът се увеличава с 13.3% и възлиза на 6.5 млрд. лева.
През първите четири месеца на 2012 г. общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 12.3 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2011 г. износът намалява с 1.7%, а общата стойност на внесените стоки е 15.4 млрд. лв. и нараства с 9.8%.

По-подробна информация:

http://www.nsi.bg/EPDOCS/FTS_Intrastat_2012-03.pdf

http://www.nsi.bg/EPDOCS/FTS_Extrastat_2012-04.pdf

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП Цветан Симеонов присъства на откриването на завода ALC Bulgaria
Заводът бе открит от министър-председателя на България Бойко Борисов и Н.Пр. Шийла Камерър – посланик на Южноафриканската република в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес Форум в БТПП - София – Тайпе
Българската търговско-промишлена палата и Китайската асоциация за международно икономическо сътрудничество организират на 19 юни 2012 втори бизнес форум София – Тайпе Още
Покани за международни събития, получени в БТПП
Председателите на БТПП и на ХТПП обсъдиха предстоящото посещение на Министър Добрев в Хасковски регион
ИКОНОМИКА
Търговия на България – внос, износ
Търговия на България със страните от Европейския съюз и извън него през първото тримесечие на 2012 Още