Брой 202 (962), 20-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА

Нарушенията на условията на труд изпревариха нередностите по трудови правоотношения


За първи път от края на 2010 г. нарушенията, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, са повече, макар и с малко, от тези по трудови правоотношения. Те от своя страна намаляват за поредна година благодарение и на упражнения засилен контрол на ИА „Главна инспекция по труда“, с цел противодействие и превенция на сивата икономика. Това показват данните от инспекционната дейност на ИА ГИТ за деветте месеца на годината.

През периода са извършени общо 38 204 проверки в 31 667 предприятия с 1 236 010 заети лица в тях. Констатираните нарушения са 170 624 броя. От тях свързаните с безопасни и здравословни условия на труд са 85 330 броя, почти колкото са били и през 2014 г. (85 132 бр.) Нарушенията на разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - възникването, изменението и прекратяването им, регламентиращи заплащането на труда, на работното време и почивките и т.н., са 84 788 броя. При тях е отчетено сериозно намаление в сравнение с 9-те месеца на 2014 г., когато този вид нарушения са били 101 260 бр.

За отстраняването на установените нарушения са издадени 165 864 бр. задължителни за изпълнение предписания, които дават възможност на работодателите в определен срок да изпълнят изискванията на закона без да търпят санкции за това. Съставените актове са 7331 бр. Установените случаи на работа без договор са 1842. Това е едно от малкото нарушения, за които изрично е регламентирано, че то не може да е маловажно. Задължително се издава акт за всеки установен случай, санкцията е минимум 1500 лв.

За 9 месеца са спрени 459 обекти и машини, създаващи пряка опасност за живота и здравето на работещите. Заради липса на нужната квалификация от работа са отстранени 111 работници. Може да се каже, че всяко нарушение е предпоставка за допускане на трудов инцидент и съответно установяването и отстраняването му след намесата на контролните органи води до предотвратяване на евентуална злополука.

Изплатени след намесата на инспекторите по труда са 20.5 млн. лв.

ИА ГИТ успя със собствени средства и в много кратък срок да организира въвеждането и разпространението на еднодневните трудови договори. Новият вид трудови правоотношения бяха въведени по инициатива на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин с цел превенция на сивата заетост в селското стопанство. Към момента са регистрирани 77 688 договора от 987 земеделски стопани. Най-много са регистрираните договори в областите Пловдив (9224 бр.), Търговище (6812 бр.), Стара Загора (6810 бр.) и Сливен (6599 бр.). Най-голям интерес към тях имат производителите на грозде, които са регистрирали 25 633 бр. договори, на малини - 11 722 бр. и картофи - 8343 бр.

Източник: Главна инспекция по труда

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП разработи проект по линия на инициативата „Източно партньорство”
Съвместно с Грузинската винена асоциация ще се създаде онлайн платформа за винената индустрия Още
GS1 България участва в Международна конференция по здравеопазване в Будапеща
Под мотото „Един свят, един стандарт, една визия - подобряване на безопасността на пациентите“ Още
Съветът по иновации и развитие на технологиите – в подкрепа на инициативата „Предприемачество и наука – за интелигентен растеж”
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Покана за участие в презентация “ХРАНИ И НАПИТКИ ОТ СЛЪНЧЕВА БЪЛГАРИЯ” в Букурещ
19 ноември 2015 г.; срок за заявяване на участие 26 октомври Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференциите Java2Days, Cloud2Days и Mobile2Days – най-големият технологичен форум в Източна Европа
2 - 4 ноември 2015 г., Интер Експо Център - София Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Стив Ханке: Ще има плавен ръст на цената на петрола в рамките на 2 години
Ако България влезе в еврозоната, това ще наруши финансовата ѝ дисциплина, прогнозира професорът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Нарушенията на условията на труд изпревариха нередностите по трудови правоотношения
За 9 месеца са установени над 170 600 нарушения на трудовото законодателство в почти 32 000 проверени предприятия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Обществена консултация относно партньорството и отношения между Европейския съюз и членовете на групата държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн
Резултатите от консултациите ще допринасят за представянето на политически предложения за бъдещите отношения между ЕС и АКТБ Още