Брой 58 (63), 22-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПАЗАР НА ТРУДА

МС прие промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, свързани с изискванията към работодателите при ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места.

С новите текстове се облекчава редът, по който работодателят доказва, че отговаря на условията за кандидатстване и ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места. Вместо документ за средносписъчната численост на персонала в предприятието за последните шест месеца, той ще представа писмена декларация, че през последните три месеца не е освобождавал работници и служители, наети на работните места за същите длъжности, за които кандидатства, или на които вече е наел безработни.

Разширява се кръгът от работодатели, които могат да ползват насърчителната мярката за разкриване на „зелено работно място”, като се добавят тези от сектор „Култура, спорт и развлечения”, но само за дейността на ботанически и зоологически градини, природни паркове и резервати.

Облекчава се процедурата за поддържане на регистрацията на безработните лица в дирекциите „Бюро по труда”. Предоставя се възможност на безработните лицата да потвърждават статуса си и да поддържат регистрацията си не само на място в дирекциите „Бюро по труда” при среща с трудов посредник, но и с декларация по образец, изпратена по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис при спазване на срока за уведомяване.

Очакваните резултати от прилагането на измененията и допълненията в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта са либерализиране на процедурите за работодателите при ползване на различните насърчителни мерки за разкриване на работни места и субсидирана заетост, подобряване на услугите за регистрираните безработни лица, повишаване ефективността на изразходваните бюджетни средства, предоставяни на работодателите при ползване на насърчителните мерки.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно законопроект за промени в Закон за устройство на територията
Палатата възразява срещу предложените промени в законопроекта Още
Представител на ”Юбифранс - България” посети БТПП
Подготвя се форум “Франция среща Югоизточна Европа в София!” (4 – 6 юли 2012 г.) Още
БТПП ще бъде домакин на Ден на равното заплащане на жените и мъжете
Нови инструменти за намаляване на разликата в заплащането ще бъдат дискутирани на срещата Още
Покана за участие в семинар „Промени в данъчното и осигурително законодателство през 2012 г.”
Ще бъде представена новата данъчна рамка и изчерпателни приложни коментари на актуализираните нормативни текстове Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Изложба "Булконтрола и вода София 2012"
ПАЗАР НА ТРУДА
МС прие промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта
Промените са свързани с изискванията към работодателите при ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още