Назад

Пазарът на труда се възстановява от кризата, но остават старите проблеми

Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика

Основните резултати от наблюдението на работната сила през 2021 г. показват, че пазарът на труда се възстановява от неблагоприятното въздействие на пандемията през 2020 г.

През 2021 г. икономическата активност при населението на 15-64 г. се свива леко (с 0,1 пр.п.) и коефициентът достига 72,0%, като при мъжете остава значително по-висок (76,2%) спрямо този на жените (67,7%). Заетостта нараства с 0,5 пр.п. до 68,1%, но все още не успява да компенсира спада през 2020 г.

Най-осезаемо положително развитие на пазара на труда се вижда в данните за безработицата. Коефициентът на безработица на населението на 15-64 г. намалява рязко с 0,8 пр.п. и през 2021 г. е 5,3%. По-висока остава безработицата в селата, при младежите и при най-нискообразованите. В областите Монтана и Видин продължават да се отчитат най-високите стойности, но и там спадът на безработицата е значителен. Данните за безработицата при хората с предишна заетост показва, че делът на уволнените и съкратените спада значително.

 

На фона на ръста на заетостта и намалението на безработицата, основните проблеми на пазара на труда отново започват да изпъкват – структурната безработица и несъответствието на квалификациите и уменията на работната сила (повече - тук) и големият брой на неактивните лица и на хората, които нито работят, нито учат (повече – тук).