Назад

Цветан Симеонов: Има искания на енергетиците, които показват непознаване на пазарната икономика


Снимка: NOVA NEWS

„Има решения, които показват непознаване на пазарната икономика”. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в коментар за исканията на енергетиците в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„По отношение либерализацията на енергийния пазар (енергетиците искат да бъде отложена либерализацията на пазара на ток) това предложение не е нито социално, нито логично. Трябва да остане субсидираната енергия в определени обеми за най-бедните ползватели на ток. Не е логично да бягаме от пазарните цени на тока за хора, които могат да платят. Това са хора със средни и по-високи доходи”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и обясни, че това е  становището на работодателските организации в страната.

Според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите разходите на тецовете за преработка на въглища са високи. „Макар въглищата да са местна суровина, растат цените на квотите на въглеродните емисии. И може да се окаже, че тези централи са нерентабилни чисто икономически. Освен рентабилност, те имат и друга характеристика – те са и базови централи. В териториалните планове е записано, че всичко това трябва да се замени с фотоволтаици – извинявайте, несериозно е. Базова мощност означава конкретен вид мощност. Самите централи би трябвало да направят така, че да са конкурентноспособни.

Вижте целия коментар във видеото