Брой 193 (703), 08-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ

От октомври 2014 г. фирмите могат да се възползват от изгодни условия за кредитиране на иновативни идеи


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Банк Аустриа подписаха гаранционни споразумения по инициативата „Инструмент за споделяне на риска“ (Risk Sharing Instrument, RSI) за кредитиране на иновативни проекти на малки и средни предприятия. Инициативата се финансира от Европейската комисия и в нея участват дъщерните банки на УниКредит в България, Хърватия, Чехия, Словакия и Унгария.

УниКредит е първата банкова група, реализираща гаранционна схема в рамките на Инструмента за споделяне на риска. Този инструмент представлява инициатива, при която отделните споразумения са взаимно свързани и са координирани от едно дружество в съответната група - в случая това е УниКредит Банк Аустриа.

Подписаните споразумения позволяват на банките от групата на УниКредит да предоставят на малките и средни фирми кредити с гаранция в размер на 50% от Европейския инвестиционен фонд с общ портфейл от 60 млн. евро. Това дава възможност на банките, част от УниКредит, да предложат финансиране при изгодни условия.

Споразуменията с Европейския инвестиционен фонд ще осигурят финансиране по тази инициатива в рамките на Европейския съюз в размер на над 3.2 млрд. евро.

ЕИФ има удоволствието да сключи първата многонационална гаранционна схема по инициативата „Инструмент за споделяне на риска“ в тези пет страни - по Седмата рамкова програма на Главната дирекция за научни изследвания и иновации в подкрепа на иновативните малки и средни предприятия заедно с УниКредит Банк Аустриа“, каза по повод подписването Алесандро Тапи, директорът на отдел „Гаранции, секюритизация и микрофинансиране“ на ЕИФ. Той добави още, че схемата ще осигури така необходимото финансиране, което бързо ще бъде насочено към иновативни компании в България, Хърватия, Чехия, Словакия и Унгария.

„Без никакво съмнение малките и средните предприятия са гръбнакът на европейските икономики. Ползата за нашите клиенти от първата многонационална гаранционна схема по инициативата „Инструмент за споделяне на риска“ е ясна: те ще се възползват от още по-атрактивни условия за финансиране. Радваме се, че можем да използваме на практика нашата мрежа от банки в Европа, за да предоставим това изгодно финансиране в общо пет страни в Централна и Източна Европа”, каза Джанфранко Бизани, директор Корпоративно и инвестиционно банкиране в УниКредит за Централна и Източна Европа.

Целта на схемата по инициативата „Инструмент за споделяне на риска“ е да насърчи банките да кредитират малки и средни предприятия и дружества с малка и средна капитализация с по-малко от 500 служители, които се нуждаят от инвестиционно финансиране и/или оперативен капитал за подпомагане на дейности по проучване и развитие на иновации с финансовата подкрепа на ЕС.

Инструмент за споделяне на риска (RSI) по Седмата рамкова програма

RSI има за цел да насърчи банките да предоставят кредити в размер до 7.5 млн. евро в зависимост от подписаното за всяка една банка споразумение, на малки и средни предприятия и дружества с малка и средна капитализация, които предприемат дейности по проучване и развитие на иновации и търсят инвестиционно или оборотно финансиране. RSI е съвместна инициатива на ЕИФ, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската комисия. Тя се подкрепя от Европейския съюз по Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологическо развитие (FP7) и използва капацитета на ЕИФ за поемане на риск. RSI допълва съществуващия финансов инструмент за споделяне на риска (RSFF), който е под управлението на ЕИБ

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представи в Австрия мобилно приложение „БГ Баркод“
Партньорска среща на националните организации GS1 на България и Австрия Още
Новоназначеният посланик на Кипър у нас посети БТПП
Очаква се бизнес мисия на кипърски предприемачи в България Още
Покана за участие в Икономически форум Австрия-България, 31 октомври, София хотел Балкан
Възможности за срещи с водещи австрийски фирми Още
БТПП с грижа към децата от SOS Детски селища България
Дарителска кампания под надслов „Подкрепа в настоящото. Шанс за бъдещето!“ Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Хранителната индустрия днес и утре – отново на фокус в София
Международни специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Проф. Митко Димитров, БАН: реални реформи, за да има икономически растеж
Международна конференция „Икономически растеж: Стимули и ограничители" организира Институтът за икономически изследвания при БАН Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
От октомври 2014 г. фирмите могат да се възползват от изгодни условия за кредитиране на иновативни идеи
УниКредит и Европейския инвестиционен фонд подписаха гаранционна схема за пет държави от региона на ЦИЕ Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Готови са финалните одитни доклади по ОП „Околна среда“ и ос 3 на ОП „Регионално развитие“
Надежди за възстановяване на спрените евросредства до края на октомври Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN