Назад

Уорън Бъфет и Майкъл Бъри се приготвят за рецесия, смята топ икономистът Стив Ханке


В рамките на последното тримесечие инвестиционният милиардер Уорън Бъфет е продал акции на стойност 8 млрд. долара, като темповете на обратно изкупуване на собствените акции са се забавили. Това е позволило на инвестиционната му компания Bershire Hataway да увеличи свободните си парични капитали до 147 млрд. долара.

Само в последните три тримесечия Berkshire Hataway е продала книжа за нетните 33 млрд. долара, а увеличението на кеша и краткосрочните инвестиции е от 38 млрд. долара.

„Действията на Бъфет от второто тримесечие на годината са в съответствие с очакванията за рецесия и факта, че акциите в момента са надценени“, споделя Ханке пред Business Insider.

Подобни действия на Бъфет, когато цените на активите са се понижавали  винаги са били следвани от финансови кризи.

Майкъл Бъри, основател на фонда Scion Asset Management, пък наскоро обяви покупка на пут опции срещу индексите S&P 500 и Nasdaq-100. Късия му залог се оценява на 1.6 млрд. долара. 

В последните месеци проф. Ханке на няколко пъти предупреди инветиторите за възможна наближаваща рецесия. „Според мен, Бъри направи доста добър ход“, коментира професорът по приложна икономика в университета Джон Хопкинс.

Стив Ханке е известен като на "баща" на валутния борд у нас, и е бивш съветник на президента на САЩ Роналд Рейгън.

линк към оригиналната статия в Business Insider