Назад

Връчиха наградите „Инвеститор на годината“Председателят на БТПП и изп. директор на БАИ - домакин на събитието

На официална церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г. бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Отличията са в девет категории - "Инвеститор на годината", "Инвестиция на зелено", "Инвестиция в разширяване на бизнес", "Инвестиция в човешки капитал", "Успешен стартъп", "Община в България с най-много инвестиции", "Будител" и "Национална кауза" и "Инвестиция в иновативен бизнес". Председателят на БТПП Цветан Симеонов е член на журито, като водещите критерии, по които се определят победителите, са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се създава ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие. Над 50 компании от  всички сфери на икономиката,  номинирани от търговски камари, областни администрации и общини се бориха в надпреварата.

Голямата награда  „Инвеститор на годината“ за 2022 г. получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от Президента на Република България Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев връчи наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“ на световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ.

В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов. Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал“ връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

„Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи „Ампеко“ ООД, а в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории „Будител“ и „За национална кауза“. В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, като наградата връчи зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова. Втората получи платформата „Bulgaria wants you“, които подпомагат завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на таланти в страната. Наградата бе връчена от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.