Назад

Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП


Над 1300 души подадоха данъчни декларации през първия ден от данъчната кампания 2023 г., която традиционно стартира на 10 януари. През последните 24 часа близо 700 данъкоплатци са избрали Портала за електронни услуги, за да декларират доходите си и да заявят ползването на различни данъчни облекчения, съобщиха от приходната агенция. Данъкоплатците, които желаят да намалят общата си годишна данъчна основа за 2022 г., попълват Приложение № 10 от формуляра по чл. 50 от ЗДДФЛ. Лицата, извършващи дейност като търговци, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.  

И през тази година гражданите, получили облагаеми доходи през 2022 г., ще имат възможността да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения. Ако, след ползването им се формират суми за възстановяване, те се изплащат в срок от 1 месец след подаването на декларацията. Едно от най-важните условия за ползване на данъчните облекчения е лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите преди да заявят ползването на данъчно облекчение да проверят с персонален идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за задължения, за да избегнат неудобства.
От приходната агенция очакват отново завишен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, поради по-високите суми, които се приспадат от годишните данъчни основи  за 2022 г. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година,  ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е до 1 200 лв. 
За втора поредна година гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените през 2022 г. плащания за труд в общ размер до 2000 лв. За целта е необходимо собствениците да разполагат с документи, удостоверяващи плащането за труд.
Младите семейства пък могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството. 
Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То е за лица с 50 и над 50 на сто инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7920 лв. 
С направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто може да се намали сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде намалена в общ размер до 10 на сто и за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот“.
Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране също могат да намалят данъчната основа с размера на направените вноски. 
 Лицата, които през 2022 г. са правили различни дарения, като например на болници, социални домове, БЧК, за култура и други, имат възможност да намалят данъчната си основа с общо до 65% след като приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено. 
Условията за ползване на всяко едно от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП и Фейсбук страницата на ведомството. Консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл: infocenter@nra.bg