Брой 193 (2199), 08-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Затягане на мерките за влизане в Казахстан за предотвратяване на коронавирусната инфекция


Във връзка с изменение на Постановление № 54/02.10.2020 г. на Главния санитарен лекар на Казахстан относно по-нататъшно засилване на мерките за предотвратяване на коронавирусната инфекция на ГКПП на Република Казахстан, Посолството на Р България в Нур-Султан информира за затягане на мерките за влизане в Казахстан на  чуждестранни граждани, както следва:

Считано от 6 октомври 2020 г. всички български граждани, с изключение на посочените по-долу категории лица, няма да бъдат допускани да влязат на територията на Казахстан при липса на справка за проведен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пресичане на казахстанската държавна граница.

Всички български граждани, с изключение на посочените по-долу категории лица, пристигащи в Казахстан със самолетни полети, железопътен, морски или речен транспорт, както и с автотранспорт, подлежат на задължителна термометрия и анкетиране.

Лицата  следва да представят също така справка с отрицателен резултат за проведен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пресичане на казахстанската граница.

Лицата с телесна температура в рамките на нормалните граници, които са представили отрицателен резултат от PCR тест, ще продължат към местоназначението си след като им бъдат разяснени възможните симптоми на COVID-19 и попълнят разписка (по образец).

Лицата с повишена телесна температура, независимо от наличието на отрицателен резултат от PCR тест, подлежат на изолация в инфекциозна болница.

Изброените по-горе ограничения не се отнасят за следните категории лица:

•          членове на официални делегации и на международни организации, пристигащи в Казахстан по покана на казахстанското МВнР;

•          служители на дипломатически мисии, консулски служби и представителства на международните организации, акредитирани в Казахстан, и членовете на техните семейства;

•          екипажите на авиокомпаниите;

•          лицата, осъществяващи международен автомобилен превоз на стоки (двустранен обмен или транзит), при условие, че за всяко едно товарно превозно средство има не повече от 2 водача с шофьорски книжки от съответната категория и собствениците на стоките (тези обстоятелства се удостоверяват с потвърждаващи документи, одобрени от Министерството на земеделието на Република Казахстан);

•          членове на локомотивни състави;

•          лица, свързани с транспортни дейности по железопътен, морски и речен транспорт;

Пристигащи в Казахтан лица, осъществяващи международен автомобилен превоз на стоки, членове на локомотивни състави, както и лицата, свързани с транспортни дейности по железопътен, морски и речен транспорт, подлежат на задължителна термометрия и анкетиране. Лицата с телесна температура в рамките на нормалните граници, ще продължат към местоназначението си след като им бъдат разяснени възможните симптоми на COVID-19 и попълнят разписка (по образец). Лицата с повишена телесна температура подлежат на изолация в инфекциозна болница.

Актуална и полезна информация относно влизането и пребиваването в Казахстан може да бъде открита на адрес: https://www.mfa.bg/embassies/kazakhstan/news.

СТИВ - Нур Султан напомня, че считано от 17 април 2020 г. до 1 ноември 2020 г. временно се спира действието на установения едностранно през 2016 г. от казахстанска страна 30-дневен безвизов режим за престой в Казахстан на граждани на 57 държави, сред които попадат и българските граждани с обикновен международен паспорт. Това означава, че всички български граждани, които имат намерение да посетят Казахстан с валиден обикновен международен паспорт, следва да притежават казахстанска виза.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов за последиците от коронакризата и идеите за данъчна реформа
Интервю за Debati.bg Още
„Гранд Хотел Милениум София“ стана член на Палатата
Броени месеци след откриването си, „Милениум“ е вече емблематичен за най-високия сегмент в столицата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Посланикът на Дания Н.Пр. Сьорен Якобсен посети Стара Загора
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
ЕВРОПАЛАТИ информира за предстоящо провеждане на серия онлайн събития на тема „REBOOTING EUROPE“
12-14 октомври 2020; обмяна на виждания за възстановяване на Европа Още
БИЗНЕС СРЕДА
Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители до края на 2020 г.
Прецизира се начинът за определяне на средствата за запазване на заетостта Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки
Прецизират се изисквания, произтичащи от европейското законодателство в областта на обществените поръчки Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Затягане на мерките за влизане в Казахстан за предотвратяване на коронавирусната инфекция
СТИВ - Нур Султан Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите настояват за спад с 60% на емисиите CO2 до 2030 г.
Те също така призовават за достатъчно финансиране за постигането на тази цел Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „България – Италия: Добри практики в динамична среда“
14.10.2020 г., НДК (Платформа А6), София Още