Брой 92 (97), 14-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

300 предприемачи ще получат практически знания за дейността си с фирми от ЕС


Търговско-промишлена палата - Стара Загора започна изпълнението на проект Law2B, който се осъществява със съдействието на палатите в Пловдив, Варна, Русе, Враца и БТПП. Проектът цели да бъдат обучени мениджъри на 300 малки и средни предприятия в страната, които имат търговски взаимоотношения с фирми в страни от ЕС.

В рамките на проекта ще се проведат семинари в шест града на страната: Пловдив, София, Варна, Стара Загора, Русе и Враца. Първият се състоя в Пловдив на 10 и 11 май.

Ръководител на проекта е Красимира Соколова, зам.-председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Първата обучителна тема - Правни действия за събиране на дължимите вземания в търговията в Европейския съюз се представя от адвокат Боряна Мусева - главен асистент в Софийския университет по международно частно право. Тя съветва собствениците на малки и средни предприятия, когато сключват трансгранични бизнес договори, да ползват услугите на адвокат, за да бъдат максимално защитени правата им.

Лектор на втората обучителна тема, включена в проекта Law2B - Управление на търговски кредити при трансгранични сделки в рамките на ЕС, е Веселин Илиев - експерт Международно икономическо сътрудничество в Българска стопанска камара. Едно от първите най-важни условия за безрисков бизнес е проверка на клиента и дали той е платежоспособен, каза г-н Илиев.

Участието в семинарите повишава капацитета на фирмите при важни практически дейности: да договарят успешно и постигат взаимно изгодни условия; да управляват кредити, застраховки и гаранции, и просрочени вземания; да прилагат принципите на европейското договорно право, включително съдебни процедури и алтернативни методи за разрешаване на спорове; да оценяват рисковете, идентифицират първите признаци на проблеми с бизнес партньорите, да действат адекватно след възникване на проблеми.

Участието в обучението е безплатно, но е необходима предварителна регистрация чрез сайта на проекта http://www.chambersz.com/law2b/

Семинарът в Стара Загора ще се проведе на 26 и 27 юли.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Повишаване на енергийната ефективност - устойчиво решение срещу нарастващите цени на енергията
Резултати от експресно анкетно проучване Още
Кръгла маса „Цели и същност на еко-етикетирането на текстилните изделия”
Целта е да повиши използването на инструменти и методи за еко-устойчивост на МСП в текстилния сектор Още
Покана за участие в бизнес семинар „Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия”
Предстои посещение на бизнес делегация до Сингапур през септември т. г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Новият Закон за управление на отпадъците ще бъде приет от парламента в рамките на един месец
Очаква се ЕК да оттегли иска си в Съда на ЕС за неспазване на срока за транспониране на рамковата директива за отпадъците Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пролетна прогноза за 2012—2013 г.: Европа върви към бавно икономическо възстановяване
Очаква се запазване на неравномерния растеж под влияние на различни структурни потребности.... Още