Брой 18 (2024), 27-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

20-годишен юбилей на Евроклуба към БТПП

20-годишният юбилей на Евроклуба към БТПП бе отбелязан тържествено на 24 януари в София Хотел Балкан. Срещата бе открита от вицепрезидента на Републиката Илияна Йотова и заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. В дискусиите по актуалните европейски теми взеха участие еврокомисар  Мария Габриел и посланиците на Румъния, Хърватия и Финландия.

Евроклубът към БТПП е създаден през 2000 г. по инициатива на Евроинфо центъра към БТПП, който към днешна дата функционира като част от глобалната мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network. Той има национално покритие и членството в него е безплатно. Досега са организирани над 60 срещи. Благодарение на финансовата подкрепа на Европейската комисия Клубът продължава своята дейност вече 20 години, като членската маса непрекъснато се увеличава.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов сподели, че усилията на Палатата не са останали незабелязани, както тези на служителите, така и ръководството, които полагат толкова усилия да се запази европейското бъдеще на България. Поради своята активна роля и инициативност, БТПП е приета за пълноправен член в Европалати още преди да България да стане член на ЕС. Той добави, че Евроклубът непрекъснато получава признание от държавните и европейски институции, от посланиците на страните членки на ЕС и от тези, които гледат положително на своето европейско бъдеще.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова изтъкна богатата биография на Евроклуба и поздрави за идеите и активната дейност неговия председател проф. Ингрид Шикова, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, членовете и приятелите на инициативата. Тя благодари на БТПП за усилията за развитие на българския бизнес и експортния потенциал на фирмите, които са особено  важни в период на несигурност, който допълнително се подхранва от предстоящото напускане на Великобритания.

Мария Габриел също отправи специални поздрави към Евроклуба по повод 20-годишнината от основаването му и пожела на инициаторите и членовете му да запазят идеите и мотивацията си, но и визионерството си за насърчаване растежа на бизнеса в България. Еврокомисарят Габриел сподели пред участниците за перспективите и възможностите за малките и средни предприятия, стартъпи, стопанския сектор, но и за предизвикателствата пред тях. Според нея, инвестициите в образование, научни изследвания и иновации, както и засилването на сътрудничеството с индустрията са ключови. С програми като „Хоризонт Европа“, „Еразъм+ и техните полезни взаимодействия с други програми, ще може да се направи голяма крачка напред към подпомагане на бизнеса. Г-жа Мария Габриел завърши своето изказване, обръщайки се към фирмите с думите: “възможностите са много“. Тя насърчи представителите на бизнеса да бъдат активни, дръзки, иновативни, да работят заедно и да се възползват максимално от предоставените възможности.

Евроклубът продължи с дискусия относно бъдещото на Европейския съюз, принципа „мисли първо за малките“, или какво могат да очакват малките и средни предприятия, както и кои са ключовите фактори за успешното председателство на Съвета на ЕС. Участие в нея взеха посланиците на Румъния, Финландия и Хърватия. Нейно Превъзходителство Ясна Огняновац сподели, че председателството на Хърватия ще продължи работата по ключови за Съюза теми, сред които подпомагането на конкурентоспособността на европейския бизнес,  създаването на по-добри възможности за работа и обучение и укрепване на Европейския стълб на социалните права.

Евроклубът се наложи като е една успешна традиция на Enterprise Europe Network към БТПП. Мрежата организира и други интересни събития по актуални за бизнеса теми. Повече информация за Enterprise Europe Network може да получите от ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си за 2020 г.
Пресконференция с участието на ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Още
20-годишен юбилей на Евроклуба към БТПП
Една успешна традиция на Enterprise Europe Network - част от глобалната мрежа в подкрепа на бизнеса Още
Георги Стоев е отличен с японския държавен Орден на Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента
За насърчаване на търговско-икономическите връзки между Япония и България Още
БГ Баркод: иновативни био храни
„ЕЗДУЛ“ ООД с най-много въведени продукти за седмицата 13-17 януари в електронния каталог БГ Баркод Още
Предстоящо обучение на млади юристи по въпросите на Арбитражния съд
4 март – 27 май 2020 г., един път седмично в извънработно време Още
Продължава сътрудничеството със Стопанската камара на Северна Македония
Обмен на опит и добри практики Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Плащането на биологичните производители и кандидатстването по мярка 11 „Биологично земеделие“ ще става по данни от новия биорегистър
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Между ЕС и 16 членове на СТО е постигнато споразумение за съвместна работа по временна договореност за арбитраж при обжалване
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на "Регионални профили: показатели за развитие 2019"