Брой 18 (2024), 27-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

АОБР представи приоритетите си за 2020 г.На пресконференция Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

В пресконференцията участваха ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР: Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата, и Кирил Домусчиев – председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Кирил Домусчиев, ротационен председател на АОБР за 2020 г., откри пресконференцията. „Като работодатели, като АОБР – обединението на работодателските организации, ние имаме с какво да се похвалим. Макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, нашата икономика, работим стабилно и вървим нагоре. Прогнозата за растежа на българската икономика през 2019-та беше 3.1, но сега вече в края на годината е 3.6. Този ръст се дължи до много голяма степен на всички вас в тази зала, защото вие сте реалният двигател на икономиката в България. През 2020-та година очакваме ново увеличение на БВП (126-127 млрд. лв.) като това всъщност е ръстът на икономиката. Направили сме и рекордно висок износ през първите 7-8 месеца на миналата година – близо 17 млрд. ЕВРО износ, което показва, че работим качествено и конкурентоспособно. Използвам случая да благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за всички усилия, които влагат, за развитието на икономиката и за просперитета на българското общество“, каза Кирил Домусчиев.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, ротационен председател на АОБР за 2019 г., представи отчет за резултатите от работата на Асоциацията: „Приятно е, когато можеш да отчетеш сериозни постижения. Тук е мястото да кажа, че те бяха възможни благодарение на изключителната активност на нашите работодателски организации през изминалата година. Само позициите, които представихме на компетентните държавни органи и институции, бяха 63!“

„Но нека не яздим напред с обърната назад глава, така че няма да влизам в детайли. Искам просто да пожелая на новия председател на АОБР Кирил Домусчиев и на КРИБ успешен мандат“, заяви Цветан Симеонов. „Ние всички, в това число и БТПП, ще помагаме и ще даваме предложения, за да може след края на поредната година отново да отчетем подобаващи успехи.

Винаги има желание нашите изяви да бъдат широкo отразявани и по този повод искам да благодаря на всички онези медии, които коректно, точно и навреме довеждаха информацията до всички, за които тя бе предназнaчена, по време на председателството на БТПП“, изтъкна председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев представи в детайли някои от приоритетите на АОБР за 2020 г. като битката със сивата икономика, корупцията, монополизацията и картелизацията. Като представители на отговорния български бизнес обединяваме усилията на всички заинтересовани страни, за да покажем нетолерантното си отношение към неформалната икономика, да изтъкнем добрите бизнес практики и да очертаем основните проблеми и пътища за тяхното преодоляване“, посочи Кирил Домусчиев.

Формиране на национална позиция на България по проблемите, политиките и мерките на Европейската зелена сделка до 2050 г. и прилагането на Националния план енергетика и климат е сред приоритетите на АОБР за 2020 г. „За България Зелената сделка може да се разглежда като възможност за технологично обновление, но също така е и заплаха, тъй като стартът със старите страни членки не е равен. Те са много по-развити и преходът им ще бъде много по-лек в сравнение с нашия“, каза председателят на КРИБ.

„Важен приоритет е и облекчаване на вноса на чуждестранни работници и специалисти, вкл. чрез издаването на карта за достъп до българския трудов пазар – Българска карта“, посочи Кирил Домусчиев. Виждаме тенденцията не само повече българи да се връщат у нас да работят, но да идват и чужденци. А вицепремиерът г-жа Николова ни обеща, че вече работят по облекчаване на процедурите, свързани с получаването на българско гражданство, както и облекчаване на режима за влизане на работници от трети страни. От наша страна, ние също сме поели ангажимент – средната работна заплата в бизнес сектора ще продължава да нараства и през следващата година.“

Председателят на АИКБ Васил Велев изтъкна, че „енергетиката е един от двата най-сериозни проблема за българската индустрия и българския бизнес. Ние плащаме най-скъпата цена за електроенергия в ЕС без да включваме добавката „Задължение към обществото“, която в голямата си част е добавка „Задължение към т.нар. американски централи“. И това при положение, че имаме огромни престояващи мощности, които трупат загуби, а биха могли да работят, подобрявайки финансовия си резултат, да продават на борсата(включително за износ) електроенергия на цена от 100 лв. за мегават час, вместо да престояват, а ние да внасяме ток на цена 110 лева. Едно неумело управление предлагането на тесния ни пазар води до една абсолютно ненормална ситуация, пред която е изправена българската индустрия. Това се предава веднага на конкурентоспособността и възможността да увеличава възнагражденията на хората“, каза председателят на АИКБ.

„Вторият проблем е свързан с недостига на човешки ресурси. В следващите 20 години България ще губи на пазара на труда близо по 50 000 души годишно. Страната ни трябва да започне много бързо да взима адекватни мерки. За нас основен приоритет за набиране на човешки ресурс са българските диаспори в чужбина, но само те няма да са достатъчни. Трябва да започнем да използваме добрите европейски модели като на Германия, Полша и Чехия. Агенция по заетостта не трябва вече да е агенция, която изнася български работници в чужбина, а агенция която внася чужденци в България по заявки на българските предприятия“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Председателят на БСК Радосвет Радев изтъкна, че стремежът на работодателите е България да не остане извън четвъртата индустриална революция. „Скоро всички предприятия, които нямат тази ценност в управлението си – дигитализацията, ще се окажат извън пазарите, извън конкурентната среда. Тук настояваме да се консолидират правомощията на изпълнителната власт и ясно да се разграничат функционалните отговорности на отделните администрации. Настояваме за тясно сътрудничество с бизнеса и развитие на публично-частно партньорство в сферата на технологичната инфраструктура, въвеждане на системи за ваучери за иновации особено за МСП, и др. мерки. Много важно е адаптирането на образователната система в новите условия“, посочи Радосвет Радев.

„Другият акцент пред нас е активното настояване за намаляване на регулаторната тежест -многократни и чести промени в законовата уредба, приемане на нормативни изисквания, по-високи от необходимото спрямо европейските изисквания“, каза председателят на БСК. „Сред приоритетите ни са и промените в трудовото законодателство, което е безкрайно остаряло, а обществените отношения са толкова променени“, каза председателят на БСК. „Затова настояваме за изцяло нов Кодекс на труда. Силно заинтересовани сме да бъде регламентиран извънредният труд като напълно законен. Това и синдикатите го приемат, защото и сега много работници полагат труд за повече от един работодатели, което фактически е незаконно, защото е извънреден труд, а той е забранен по Кодекс“.

„Настояваме за прекратяване на временно въведения режим за плащане на първите три дни от болничните, категорично сме за промяна на системата на ТЕЛК. 2020 г. очакваме БВП да е около 130 млрд. лв., работните дни в годината са 260, ерго нашите членове ще произвеждат по половин милиард лева БВП. Това се дължи на почтения български предприемач и, когато някога ви изглеждаме много хленчещи по проблема с болничните, сметнете го. Фалшивите болнични са непроизведен БВП“, заяви в заключение председателят на БСК.

ВИДЕО

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си за 2020 г.
Пресконференция с участието на ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Още
20-годишен юбилей на Евроклуба към БТПП
Една успешна традиция на Enterprise Europe Network - част от глобалната мрежа в подкрепа на бизнеса Още
Георги Стоев е отличен с японския държавен Орден на Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента
За насърчаване на търговско-икономическите връзки между Япония и България Още
БГ Баркод: иновативни био храни
„ЕЗДУЛ“ ООД с най-много въведени продукти за седмицата 13-17 януари в електронния каталог БГ Баркод Още
Предстоящо обучение на млади юристи по въпросите на Арбитражния съд
4 март – 27 май 2020 г., един път седмично в извънработно време Още
Продължава сътрудничеството със Стопанската камара на Северна Македония
Обмен на опит и добри практики Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Плащането на биологичните производители и кандидатстването по мярка 11 „Биологично земеделие“ ще става по данни от новия биорегистър
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Между ЕС и 16 членове на СТО е постигнато споразумение за съвместна работа по временна договореност за арбитраж при обжалване
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на "Регионални профили: показатели за развитие 2019"