ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ за България

Програма "Интелигентна енергия – Европа" за 2012 г. е вече отворена

Програмата "Интелигентна енергия – Европа (2007-2013)" е един от основните инструменти за ефективно използване на енергията и по-широкото използване на нови възобновяеми източници на енергия. Програмата предоставя възможности за съфинансиране на неинвестиционни проекти в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници и устойчивия транспорт. Подпомага се и изпълнението на инвестиции в устойчива енергия на местно ниво.

Общият бюджет на програмата за 2012 г. е 67 милиона евро. Финансовата помощ може да покрива до 75% от общия размер на разходите по проекта. Изключение от това правило прави само новата инициатива, насочена към разработване и прилагане на национални схеми за квалификация на кадри в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници в строителния сектор (BuildUp Skills). За нея съфинансирането е до 90% от общите приемливи разходи.

Максималният срок за изпълнение на проектите, съфинансирани от "Интелигентна Енергия – Европа" е 36 месеца от датата на подписване на споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ.

За участие в програмата е необходимо създаването на екип от поне три независими организации или фирми, регистрирани в три отделни страни-участнички в програмата - страните от Европейския съюз, както и Хърватска, Македония, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. Изключение от това правило през 2012 г. се прави за предложения по новите инициативи за квалификация на кадри и за мобилизиране на инвестиции в устойчива енергия на местно ниво. Първата инициатива изисква създаване на екип от независими юридически лица, регистрирани в една или повече страни-членки, втората позволява кандидатстване от една и няколко местни администрации (общини, провинции, региони) от една страна или повече от една.

Изпращането на проектните предложения става само чрез използване на специализирана система в интернет.

Крайната дата за изпращане на проектни предложения от типа "проекти за разпространение" за 2012 г. е 8 май 2012 г., 17:00 (Брюксел – местно време).

За инициативите BuildUp Skills – България може да бъде бенефициет само по втората тема със срок до 30 април 2012 г.

Повече информация можете да намерите на сайта на ЕК на Интернет адрес http://ec.europa.eu/energy/intelligent/getting-funds/call-for-proposals/how-to-apply/index_en.htm.

Национални контактни лица:
Милена Цолева, държавен експерт "Енергийни политики, стратегии и проекти" (m.tzoleva@mee.government.bg);
Антония Мойнова, държавен експерт "Енергийни политики, стратегии и проекти" (a.moynova@mee.goevrnment.bg).

НОВИНИ ОТ БТПП
НСТС одобри Националния план за действие по заетостта за следващата година
На последното за тази година заседание на НСТС, в присъствието на представители от всички работодателски и синдикални организации, бяха разгледани проект на Национален план за действие по заетостта през 2012 г.; проект на Тарифа за таксите, събирани за регистрация на  предприятия, които осигуряват временна работа и проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.Още
Нови членове на БТПП
Преки членове - Асоциирани членове - Търговски представителства на чуждестранни лица Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Правителството прие проект на нов Закон за виното и спиртните напитки
Кабинетът одобри проект на Закон за виното и спиртните напитки. Още
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ за България
Програма "Интелигентна енергия – Европа" за 2012 г. е вече отворена
Ефективно използване на енергията и по-широкото използване на нови възобновяеми източници на енергияОще
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство