ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Приоритети на Датското председателство на Съвета на ЕС

Дания, която ще поеме за седми път ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2012 г., обяви, че приоритетите на ЕС през следващите шест месеца ще бъдат укрепването на отговорна, динамична, "зелена" и сигурна Европа. Акцент на датското председателство ще бъде поставен и върху насърчаването на икономическия растеж.

Дания ще участва, без да има ръководна роля в преговорите за нов фискален пакт, който цели засилването на фискалната дисциплина в еврозоната.

Друг приоритет на датското председателство ще бъде Шенген и постигането на компромис между страните членки. Свързаните с Арабската пролет предизвикателства налагат укрепването на пространството и установяването на обща система в ЕС за предоставянето на убежище.

Основна задача пред датското председателство ще бъде обединяването на страните в и извън еврозоната. Акцент в програмата на предстоящото председателство ще бъде поставен и върху науката, образованието, иновациите и създаването на нови работни места.

За датското председателство са от особена важност процесите, свързани с разширяването на ЕС с Черна гора, Сърбия, Исландия, както и продължаването на преговорите по този въпрос с Турция.

Ключов приоритет ще бъдат и реформите на Общата селскостопанска политика и Програмата за научни изследвания и развитие. Усилия ще бъдат положени и в процеса на преговорите за следващия бюджет на ЕС за периода 2014- 2020 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дейности на БТПП по проекти през 2012 г.
В програмата на БТПП за 2012 г. са предвидени дейности по проекти с уникално съдържание. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
ДДС-декларациите само по електронен път
НАП съобщи, че от началото на 2012 г. ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП, ще се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет. Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Правителството одобри промени в Закона за горите
Предлага да бъде приет от Народното събрание. Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Италия отваря напълно трудовия си пазар за българи и румънци
От 1 януари 2012 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Приоритети на Датското председателство на Съвета на ЕС
Приоритетите на ЕС през следващите шест месеца ще бъдат укрепването на отговорна, динамична, "зелена" и сигурна Европа. Още