Брой 16 (273), 23-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българската търговско-промишлена палата участва в академична дискусия по Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020


Българската търговско-промишлена палата  участва в академична дискусия по Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020, публикувана на сайта на Министерски съвет. Организаторите от Катедра „Публична администрация” на СУ”Св.Климент Охридски” и Центърът по публична администрация на Нов Български университет, бяха осигурили участието на представители на Съвета за административна реформа, на Управляващия орган на ОП”Административен капацитет”, университетската общност и представители на работодателските организаци.

„БТПП принципно подкрепя проекта на стратегия, тъй като той е съобразен с Инициативата за намаляване на административната и регулаторната тежест за бизнеса и Програмата за по-добро регулиране 2010-2013, като в нея следва да бъдат включени и целите, които Палатата отстоява в своите становища.” – това каза в своето изложение Васил Тодоров – Главен секретар на БТПП. Той очерта очакванията на българския бизнес в няколко насоки:

  • Прехвърляне на административни услуги и по-леките регулативни режими от държавните органи към организации на бизнеса, които имат капацитет да ги извършват - чрез конкурс и по законово определени критерии.
  • Въвеждане в кратки срокове в специалните закони на принципа на „мълчаливото съгласие”.
  • Ясна регламентация на отговорността на отделните държавни служители при случаите на причиняване на вреди от техни действия или бездействия, което паралелно да се разглежда със системата за материално стимулиране и кариерно развитие.
  • Бързо въвеждане на процедурите за електронно обслужване на фирмите и гражданите от администрацията, което освен положителните ефекти като бързина и икономичност, ще бъде важен инструмент и за пресичане на корупцията.

По отношение на структурата на проекта на стратегия, Васил Тодоров посочи необходимостта от включване в началото на документа на отчет и анализ на резултатите от изпълнението на предходните стратегии за развитие на държавната администрация, както и добавянето в края на документа на график за междинна оценка на изпълнението на тази стратегия с цел своевременно предприемане на превантивни или коригиращи действия.

За снимки с висока резолюция на http://www.bcci.bg/news/5023 или на pr@bcci.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще подкрепи предложение на НСНИ
Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи становище на БТПП по предложението за закон за браншовите организации Още
Сътрудничество на БТПП с ФНТС за по-бързото практическо внедряване на нови технологии
Новият председател на Федерацията на научно-техническите съюзи проф. Иван Янчев и членове на УС на ФНТС се срещнаха с председателя на БТПП Цветан Симеонов Още
Българската търговско-промишлена палата участва в академична дискусия по Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020
БТПП поиска държавните органи да прехвърлят административни услуги към организации на бизнеса Още
Семинар в БТПП
Покана за семинар:„Промени в данъчното и осигурително законодателство” Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
`Златен регистър` по ДДС
Възможност за фирмите за по-бързо възстановяване на ДДС Още
ТУРИЗЪМ
Рекорден интерес от страна на индийските туристически фирми към българския щанд в Мумбай - SATTE 2013
Българските туроператори обменят оферти с индийските си колеги Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Нова процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за общинските администрации
Един милион лева по ОПАК за по-голяма ефективност и избягване на дублиращи се функции в общините Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България - активен участник в реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС
СЕВ одобри проект на позиция на България за Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Още
СЪОБЩЕНИЯ
Световен икономически форум – Давос 2013
Открива се 43-и световен икономически форум Още