Назад

Американо-българската бизнес асоциация представи екипа, дейността и целите си


Американо-българската бизнес асоциация (АББА) направи своя публичен дебют. Създадената преди по-малко от 6 месеца организация представи екипа си, свършената до момента работа и целите, които си поставя. Това се случи на специално събитие в столичния хотел Хилтън, събрало много представители на бизнеса, държавната власт и гости от САЩ, дошли специално за събитието.

АББА, която е създадена от бизнеса за бизнеса, поставя като приоритет в работата си подпомагането на малкия и среден бизнес и опосредстването на връзката им с неправителствения сектор и институциите в България и САЩ. Асоциацията има за цел да съдейства на компаниите да намират правилните пътища за реализирането на своите проекти и това да се случва лесно, гъвкаво и успешно. Амбицията на организацията е да се превърне в достъпна платформа и професионална мрежа за правене на бизнес от България в САЩ и обратно.

Нашата мисия е кристално ясна: да създадем среда, в която бизнесите от двете нации могат да процъфтяват, където има изобилие от възможности и където се изграждат взаимоотношения, които ще надхвърлят континентите, културите и поколенията“, заяви ко-президентът на АББА Елиз Несторов на представянето. Тя е успешен лидер и човек с разнообразна обществена и благотворителна дейност отвъд океана, носител на наградата „Жени с влияние“ за 2023 г. на Central Penn Business Journal и активен организатор на различни културни прояви за българите зад граница.

Севдалин Спасов, ко-президент на АББА, разказа как е започнал бизнес на американския пазар и за трудностите, с които се е сблъскал. Опитът, който е натрупал през годините, сега може да бъде полезен на компаниите, които тепърва прохождат в правенето на бизнес със САЩ. Той е създател и собственик на „М Холдинг“, компания за събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба и аутлет стоки.

На представянето присъстваха и гости от американска страна, дошли специално за събитието. Сред тях д-р Робърт Холистър, кандидат за Камарата на представителите и общественик със значима доброволческа дейност в сферата на образованието. Почетен гост беше и Ник де Мауро – президент на L.E.A.D., неправителствена организация за противодействие на наркотиците, която работи срещу насилието и зависимостите в САЩ.

Специално обръщение отправи и американският сенатор, член на конгреса и на Демократическата партия Крис Кунс. Той подчерта нуждата от организация като АББА, която да улеснява правенето на бизнес от двете страни на океана и пожела успех на екипа.

Въпреки че беше учредена само преди няколко месеца, Американо-българската бизнес асоциация вече има няколко десетки членове. Зад АББА стоят професионалисти и предприемачи от различни сфери на бизнеса от двете страни на океана, които споделят натрупания си опит и знания.

За контакти с АББА:
Румяна Йорданова, изп. директор
ryordanova@abba.bg