Назад

Делегация на Европалати посети Киев





Делегация от представители на Асоциацията на европейските търговски палати /Европалати/ посети Киев миналата седмица. Във визитата се включиха президентът на Европалати Владимир Длоухи, главният изпълнителен директор Бен Бътърс и членове на асоциацията.

От началото на войната търговско-промишлените палати в Европа подкрепят своите колеги от Украинската търговско-промишлена палата по различни начини: хуманитарна помощ, засилени партньорства с регионални търговски палати в Украйна, провеждане на множество събития, с цел поддържане на икономическите връзки със страните от Европейския съюз и подкрепа на процеса на присъединяване към ЕС.

Посещението включи срещи и дискусии с министри и заместник-министри от различни министерства и институции.

Възстановяването на Украйна и запазването на логистичната свързаност на страната бяха тема на срещата на делегацията на Европалати с вицепремиера по възстановяване на Украйна и министър на териториалното развитие Александър Кубраков.

В Министерството на дигиталната трансформация на Украйна европейските представители обсъдиха внушиталната стратегия за дигитална трансформация на Украйна. Дигитализацията ще е ключов фактор за разгръщане на процеса на възстановяване от войната, посочиха участниците в срещата.

В Министерството на енергетиката на Украйна ръководителите на Европалати проведоха разговор за възможностите за осъществяване на трансфер на знания В2В и В2G в областите зелени технологии, устойчива енергия и енергийна ефективност.

Според Длоухи мрежата от европейски търговски палати играе много важна роля в това да подпомага партньорските отношения между европейски и украински компании. Подобно икономическо сътрудничество е ключово за запазване на икономиката и за поставяне на основите на възстановителния процес за страната.

По време на среща със заместник-министър-председателя Олга Стефанишина, ангажирана с търговските връзки и процеса на присъединяване към ЕС, бяха засегнати теми, свързани с европейската интеграция на страната и какво означава тя за бизнеса.

Посещението бе осъществено със съдействието на Украинската търговско-промишлена палата, Полската търговска палата и Словашката търговско-промишлена палата. Прес информация от Европалати за посещението на английски език можете да намерите тук .

Членовете на делегацията договориха с Генадий Чижиков, председател на Украинската палата, да продължи подкрепата за поддържане на бизнес контактите с ЕС и създаване на нови на ниво компании. БТПП също е активна в тази област. Актуални бизнес предложения от Украйна можете да намерите тук