Назад

Асоциация на Българската авиационна индустрия с нестандартно събитие за приемането ни в Шенген


Всяка година европейците извършват около 1,25 милиарда пътувания в рамките на Шенгенското пространство, което е от голяма полза и за туристическия, културния обмен и бизнеса. Всеки ден 3,5 млн. души пресичат вътрешните граници. Шенгенското пространство е едно от основните постижения на европейския проект, което осигурява свободното придвижване в общността.

На 31.03.2024 България стана част от тази общност и ние трябва да се гордеем и да отбележим по подобаващ начин този факт!

Асоциация на Българската авиационна индустрия (АБАИ) подготвя проект, с който да отбележи запомнящо се това събитие. Проекта ни се състои в провеждането на 4 дневен полет с лек самолет до знакови места в Шенгенското пространство, с цел тържественото отбелязване на приемането на страната ни в Шенген по въздух. Пилотите, които ще извършат този полет са кап. Николай Калайджиев, четирикратен Световен рекордьор в леката авиация и летецът Иво Табаков.

4-6 април 2024

ПОЛЕТ В ЧЕСТ НА ПРИЕМАНЕТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В ШЕНГЕН ПО ВЪЗДУХ

Целта _e_x_t_на проекта ни е да се популяризират широко ползите за България, бизнеса и гражданите на страната ни от приемането ни в Шенгенското пространство и изграждането на чувство за гордост от това, че сме част от тази общност. Широкото отразяване от медиите на всички предимства, произтичащи от свободното придвижване в общността ще даде още по-голяма мотивация да се работи активно за безусловното ни приемане в Шенген и по земя.

 

С уважение, 

Тодор Инавджиков, председател на АБАИ