Брой 71 (2077), 10-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Ново изследване на Imperial College London проучва ползата от карантината в 11 европейски държави

Imperial College London публикуваха изследването “Оценка на броя на инфекциите и въздействието на нефармацевтичните интервенции върху COVID-19 в 11 европейски държави”, в което се дава методология как да бъде пресметнат броят на хората, засегнати от коронавируса. Чрез метода, който предлагат учените в доклада, би могло точно да се прецени колко животи са спасени с мерките, предприети от отделните държави, като например принудителната самоизолация или карантина.

В изследването е използван полумеханистичен Бейсов йерархичен модел, с който се установява какъв е бил ефектът от тези мерки в 11 европейски държави. Чрез него се изчисляват смъртните случаи, наблюдавани назад във времето, за да се оцени как се е предавал вирусът няколко седмици преди и след мерките. Той показва, че промените в репродуктивния брой, тоест мярката за предаване/заразяване с вируса, са непосредствен отговор на предприетите от правителствата ограничения в движението на хора и нямат нищо общо с евентуални промени в поведението на вируса.

Едно от ключовите предположения на този модел е, че всяка от мерките има еднакъв ефект върху броя на репродукциите в различните страни и във времето. Това позволява да се използва по-голямо количество данни от цяла Европа, за да се оцени ползата от нефармацевтичните интервенции. Резултатите се основават на данни от страни с по-напреднали епидемии и по-ранно въведена карантина, като Италия и Испания. Учените установяват, че забавящият се растеж на ежедневно отчетените смъртни случаи в Италия съответства на значителното въздействие на ограничителните мерки, въведени няколко седмици по-рано.

 

В доклада се казва още, че страните като цяло са успели да намалят броя на заразените. При наличие на текуща карантина поне до края на март, учените смятат, че във разгледаните 11 страни би имало до 59 000 смъртни случая. Много повече смъртни случаи ще бъдат предотвратени, ако ограничителните мерки останат, докато заразяването не падне до по-ниски нива. Изчисленията показват, че във всички 11 страни до 28 март най-вероятно са били заразени между 7 и 43 милиона, което представлява между 1,88% и 11,43% от населението. Делът на заразеното население към днешна дата се оценява като най-висок в Испания, следвана от Италия и най-нисък в Германия и Норвегия.

Като се има предвид изоставането от 2-3 седмици между момента на въвеждането на органичителните мерки и когато тяхното въздействие може реално да бъде наблюдавано и измерено, за повечето разглеждани в доклада държави остава твърде рано да се каже, дали тези мерки са били ефективни. Но е изключително важно настоящите мерки да останат в сила и да се следят внимателно през следващите дни и седмици, за да се гарантира, че предаването на SARS-CoV-2 се забавя, казват още учените.

С доклада може да се запознаете ТУК.

Източник: БАН

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП напомня на фирмите да ползват онлайн услугите на Търговския регистър
Посещението в офисите - само при реална неотложност Още
Съвместно проучване на МТК и СЗО как бизнесът се справя с COVID-19
Целта е да се разработят решения, които ще помогнат на компаниите да се справят с последиците от пандемията Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Възможности за регистрация в бюрото по труда без посещение на място
Ново изследване на Imperial College London проучва ползата от карантината в 11 европейски държави
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Публична лекция на финансиста Любомир Дацов
"Прилики и разлики на фискалната политика на България за последните 15 години. Модели на фискална политика след кризата с коронавируса" Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Възможност за временно спиране на изпълнението на договорите по ОП Иновиции и конкурентоспособност във връзка с обявеното извънредно положение
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
АОП публикува методическо указание относно прилагането на ЗМДВИП при възлагането на обществени поръчки
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: Лек спад на износа ни за трети страни
Турция, Китай, Великобритания, Сърбия, САЩ, Северна Македония и Русия формират 51.3% от износа за трети страни Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Интерактивна карта на „зелените коридори“, преминаващи през България