Брой 63 (823), 01-04-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ

Българска банка за развитие и Международната инвестиционна банка ще финансират съвместно бизнес проекти


Българска банка за развитие (ББР) и Международната инвестиционна банка (МИБ) започват да финансират съвместно проекти за българския бизнес. Билян Балев, зам.-председател на Управителния съвет на ББР, и Владимир Ливенцев, зам.-председател на УС на МИБ, подписаха днес официален Меморандум за сътрудничество между двете финансови институции.

Документът регламентира отпускането на синдикирани заеми за малките и средни компании в България, които искат да развиват бизнеса си и да реализират нови инвестиции. Двете банки ще споделят риска по кредитите, което ще позволи по-голям размер на инвестициите и постигането на по-добри лихвени условия за крайните клиенти.

Международната инвестиционна банка – мултинационална банка за развитие, в която българската страна е втори по големина акционер, е партньор на Българска банка за развитие от 2012 г. През 2013 г. ББР получи кредитна линия в размер на 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Средствата бяха предоставени за срок от 7 години и бяха използвани както за директно кредитиране на компании, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговските банки.

„ББР е един ключовите партньори на МИБ в България и е напълно логично решението ни да институционализираме и задълбочим партньорството си в бъдеще“, заяви Владимир Ливенцев. „Убедени сме, че документът, който днес подписваме, ще насърчи новите инвестиции в България, увеличавайки възможностите ни за подкрепа на нейното икономическо развитие“, допълни той.

МИБ е създадена на 10 юли 1970 г. с подписването на междуправителствено споразумение. Към момента акционери във финансовата институция са България, Виетнам, Куба, Монголия, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. През ноември 2014 г. Управителният съвет на МИБ одобри отново членството и на Унгария. Основен приоритет на финансовата институция е подкрепата за малките и средни предприятия, както и финансирането на значими социално-икономически и инфраструктурни проекти.

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за обучение „Нови възможности за реализация на продукти в и извън България”
Представяне на всички онлайн канали за реализиране на стоки и услуги, увеличаване обема на продажбите.. Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проблемите на Област Враца и възможните пътища за тяхното решаване дискутираха представители на бизнеса и депутати от региона
Формулирани бяха основните регионални проблеми и конкретни предложения към депутатите Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Отворена покана за подаване на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“
На българските партньори се предоставя национално съфинасиране в размер на 13% от одобрения бюджет на проектите Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерство на финансите: Излишък в бюджета от 250 млн. лв. към края на март
По-високи приходи - само през последните два дни в приходните агенции са влезли 340 млн. лв. Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Българска банка за развитие и Международната инвестиционна банка ще финансират съвместно бизнес проекти
Изпълнителните директори на двете банки подписаха официален Меморандум за сътрудничество Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
По-малко вредни отпадъци: ЕС ограничава използването на пластмасови торбички
Всяка година 8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN