Брой 27 (2282), 09-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИ

Групата на ЕИБ предостави 443 млн. евро за различни проекти в България през 2020 г.


През 2020 г. Групата на Европейската инвестиционна банка (Група на ЕИБ), която включва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), предостави заеми, гаранции и ангажименти за дялово участие на стойност 443 млн. евро за различни проекти в България. Това представлява ръст от 23% общо за финансовите дейности спрямо 2019 г.

През 2020 г. отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 115 млн. евро. ЕИФ задели почти 328 млн. евро за нови линии за малки и средни предприятия (МСП), като се очаква да бъде мобилизирана сума от 1,8 млрд. евро за МСП в България, по-голямата част от която ще подкрепи тези от тях, които изпитват трудности заради пандемията от КОВИД-19.

По време на виртуална пресконференция, Маринела Петрова, зам.-министър на финансите на Република България и член на Съвета на директорите на ЕИБ, и Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ представиха резултатите от финансирането, отпуснато от Групата на ЕИБ в България и обсъдиха стратегическите перспективи на Банката на ЕС за предстоящата година. В допълнение, вицепрезидентът Павлова направи преглед на основните дейности на Групата на ЕИБ за 2020 г., включително отговора на пандемията от КОВИД-19 и ключовата роля на организацията в борбата с неблагоприятните климатични промени.

След пресконференцията се проведе виртуална конференция, организирана от икономическия отдел на ЕИБ, на която бяха представени резултатите за България от годишното проучване на ЕИБ относно инвестициите. Проучването включва уникална информация за корпоративната инвестиционна ситуация в Европейския съюз.

Проучването констатира, че в България пандемията има сериозно отражение върху фирмените стратегии за инвестиции. Почти половината от дружествата са били принудени да инвестират по-малко от планираното (46%), а инвестиралите повече са единици (7%). Реакцията на българските дружества на пандемията съответства на средните стойности за ЕС (45%). Една четвърт от дружествата отчитат ръст в ползването на цифрови технологии (25%) в сравнение с половината от дружествата в ЕС (50%). Една четвърт от дружествата очакват трайно намаляване на заетостта (25 %) като дългосрочно следствие от КОВИД-19, което е сходно на средните стойности за ЕС (21 %). Освен това, почти две-трети (63%) от дружествата в България не разполагат с инвестиционни планове за справяне с въздействието от изменението на климата, което е много над средното за ЕС (35%).

Изказване на министъра на финансите при представянето на доклада на Европейската инвестиционна банка относно инвестициите и инвестиционното финансиране в България – тук

Приложения:

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Тунис на посещение в БТПП
Договорена е регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес за български и тунизийски фирми Още
Активизиране на сътрудничеството с „Кофас България Кредит Мениджмънт Сървисиз“ ЕООД
Нови приоритети в съвместната работа, насочени към предоставяне на надеждна бизнес информация Още
Предложения на АОБР за изменения и допълнения в Законопроекта за индустриалните паркове
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Известни са номинираните в отделните категории на конкурса Наградите на БАИТ за 2020г.
Церемонията по награждаването ще се проведе в онлайн формат Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Правен семинар за стартиращи предприемачи - 17 февруари в платформата zoom
Организира Сдружение Startup Factory - без такса участие Още
БИЗНЕС СРЕДА
Актуализирани са най-често задаваните въпроси и техните отговори за безвъзмездна финансова помощ за МСП
Относно допустимостта на разходите и задълженията на одобрените катдидати, свързани с отчет на дейността Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
В днешния брой на Държавен вестник: Промени в ППЗДДС, НСКСЧ, Закона за извънредното положение
ФИНАНСИ
Групата на ЕИБ предостави 443 млн. евро за различни проекти в България през 2020 г.
Това представлява ръст от 23% спрямо 2019 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Куба и Ковид 19 – протоколи за влизане в Куба
В сила от 6 февруари 2021 г. Още