Брой 115 (2370), 21-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Гръцкото Vinsanto Late Release 2001 спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите



Vinsanto Late Release 2001 на гръцката изба Estate Argyros бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури стана ясно по време на традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, на десетото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF). БТПП е традиционен партньор на двете събития.

Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от един от специалните гости на Фестивалa – министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Редом с него на откритата сцена във фестивалното Винено градче пред НДК беше и новият председател на журито на BIWCF – сръбският съдия и винен експерт Игор Лукович.

„Винаги е огромно удоволствие да дойда в София, но този път също е и огромна чест. 10 години са зад нас и съм сигурен, че следващите 10 ще бъдат още по-добри. Балканският международен винен конкурс, благодарение на Галина Нифору, ни показва какво можем да направим, когато сме заедно. И това не е само история за качеството на вината, за тероарите, за разнообразието, количеството бутилки и т.н. Това е история за приятелството и съвместната работа“, каза Лукович и завърши кратката си реч с хумористична забележка за дъждовно време в София: „Да покажем днес, че ценим виното повече от водата!”.

За да вземе трофея за най-добро оранжево вино (Vinarium Pinoranz 2019, Vinarium Winery, Сърбия) от името на своите сънародници, които не успяха да присъстват в София, на сцената се качи сръбският посланик у нас Н. Пр. Желко Йович.

„Смятам, че събития като Балканския международен винен конкурс и фестивал са най-доброто място за заздравяване на връзките между хората, за пиене на най-доброто вино, за водене на сладки разговори с хубави хора. Желая здраве и успех и като сръбски посланик в България, надявам се всички наградени вина ще бъдат сръбски и български”, каза духовито посланик Йович.

Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за втора поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част. 

В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса. През 2022 година журито на превърналия се в институция винен форум ще оценява балканските вина в Гърция.

„Сигурнa съм, че гръцките винарни и институции ще направят това събитие невероятно през следващата година. Наистина е прекрасно да обикаляме всички балкански страни с този форум. Дава ни възможност да се опознаем, да създадем приятелства и да популяризираме балканските вина”, каза Галина Нифору.

Пълен списък на носителите на трофеите в различните категории ТУК

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Юнската сесия на Международна конференция на труда прие ключови документи
Фокусирани върху въздействието на Covid-19 и динамичните промени на глобалния трудов пазар Още
Смесената българо-италианска ТПП разширява дейността си
Предстои откриване на представителство на Смесената палата и в София Още
Гръцкото Vinsanto Late Release 2001 спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите
БТПП е традиционен партньор на Балканския международен винен конкурс и фестивал Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Столичната регионална здравна инспекция осигурява мобилни екипи за ваксиниране на работниците и служителите на територията на предприятията
Без нарушаване или прекъсване на работните процеси Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Национална агенция за приходите: Длъжници платиха над 4 милиона лв. просрочени данъци за седмица
Персонални срещи на териториалните директори на НАП с най-големите длъжници Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Колко чужденци внасяме на трудовия пазар
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие на Международно изложение за собствени марки „World of Private Label“
14-15.12.2021, гр. Амстердам, Нидерландия Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Възможност за кандидатстване за финансиране за разработване на иновативни продукти
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК прие подзаконови нормативни актове, предвидени в Закона за защита на конкуренцията
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Близо 3 млн. лева получиха младите земеделски стопани за Кампания 2020
До края на месец юни ще бъдат изплатени и средствата по схемата за дребните земеделски стопани Още