Брой 115 (2370), 21-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Юнската сесия на Международна конференция на труда прие ключови документи


© M. Crozet / ILO

Юнската сесия на 109-та Международна конференция на труда приключи с приемането на ключови документи, фокусирани върху въздействието от Covid-19 и бързите промени, случващи се в света на труда.

За първи път в своята история Международната конференция на труда се проведе онлайн. Близо 4500 делегати взеха участие във виртуалния форум, включително 171 министри и заместник-министри и представители на високо равнище на работодателите и синдикатите от 181 държави-членки на МОТ, включително и България.

От страна на Българската търговско-промишлена палата участие взеха Цветан Симеонов – председател, Васил Тодоров – главен секретар, Людмил Иванов - председател на Съвета на браншовите организации, и Виктория Славчева – експерт-юрист.

Ивелин Желязков, делегат на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), заяви по време на форума в Женева:  „През изминалата година българските работодатели бяха активна страна в социалния диалог на национално, секторно и фирмено равнище за запазване на макроикономическите показатели и създаване на условия за стабилност на българската икономика".

В рамките на пленарните дискусии делегатите единодушно приеха Глобалния призив за действие, който очертава мерки за възстановяване от пандемията. Документът ангажира страните да гарантират, че тяхното икономическо и социално възстановяване от кризата е „напълно приобщаващо, устойчиво и стабилно“.

На 17-18 юни се проведе Среща на върха на труда, по време на която бяха включени обръщения на световни лидери и представители на организации на работодателите и работниците и служителите, както и на ООН.  Сред тях  на Негово светейшество папа Франциск, Мун Дже Ин - президент на Република Корея, Антонио Коста - министър-председател на Португалия, Джо Байдън – президента на САЩ, и на президента на Демократична република Конго - Феликс Чисекеди. Срещата на върха се фокусира върху необходимостта от глобален отговор на кризата с COVID-19 и действията, необходими за изграждане на по-добро бъдеще на работата.

Представителите на БТПП взеха участие в работата на Комитета по прилагане на стандартите. В своя доклад Комитетът прие заключения относно прилагането на специфични конвенции на МОТ в 19 държави. Комитетът постигна съгласие относно важността за насърчаването на заетостта и достойният труд в бързо променящия се свят на труда, подчертавайки необходимостта правителствата да се консултират с организациите на работодателите и работниците и служителите и заинтересованите страни да разработват, прилагат, наблюдават и преразглеждат политики и програми, включени в международните трудови стандарти.

Делегатите гласуваха също така приемането на Програмата и Бюджета на МОТ за двугодишния период 2022-2023 г. Освен това те се споразумяха да отменят или оттеглят 29 остарели международни трудови акта.

По време на заключителния сегмент, генералният директор на МОТ - Гай Райдър, изрази задоволство от резултатите, получени по време на това, което той определи като „забележителна“ конференция, гарантираща институционалната и бизнес приемственост.

Вторият сегмент на конференцията ще се проведе от 25 ноември до 11 декември тази година. Програма включва тематични дискусии относно неравенствата и света на труда, както и уменията и ученето през целия живот.

Докладът на Комитета – тук 

НОВИНИ ОТ БТПП
Юнската сесия на Международна конференция на труда прие ключови документи
Фокусирани върху въздействието на Covid-19 и динамичните промени на глобалния трудов пазар Още
Смесената българо-италианска ТПП разширява дейността си
Предстои откриване на представителство на Смесената палата и в София Още
Гръцкото Vinsanto Late Release 2001 спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите
БТПП е традиционен партньор на Балканския международен винен конкурс и фестивал Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Столичната регионална здравна инспекция осигурява мобилни екипи за ваксиниране на работниците и служителите на територията на предприятията
Без нарушаване или прекъсване на работните процеси Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Национална агенция за приходите: Длъжници платиха над 4 милиона лв. просрочени данъци за седмица
Персонални срещи на териториалните директори на НАП с най-големите длъжници Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Колко чужденци внасяме на трудовия пазар
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие на Международно изложение за собствени марки „World of Private Label“
14-15.12.2021, гр. Амстердам, Нидерландия Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Възможност за кандидатстване за финансиране за разработване на иновативни продукти
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК прие подзаконови нормативни актове, предвидени в Закона за защита на конкуренцията
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Близо 3 млн. лева получиха младите земеделски стопани за Кампания 2020
До края на месец юни ще бъдат изплатени и средствата по схемата за дребните земеделски стопани Още