Брой 50 (1808), 13-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Конференция по проект SKILLS+ в Германия


На 12 март в гр. Магдебург, Германия се проведе заключително събитие във връзка с успешното приключване на първа фаза от изпълнението на проект SKILLS+, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА. Домакин на конференцията бе водещият партньор по проекта -  Министерство на регионалното развитие и транспорта на провинция Саксония-Анхалт. Тема на срещата бе немският опит и успешно прилаганите мерки за дигитализация на МСП в германската провинция, представени от Банката за развитие на Саксония-Анхалт, Министерството на икономиката, науката и дигитализацията, Камарата на занаятите и др.

Отделен панел от конференцията бе посветен на създадените по проекта планове за териториално развитие. Планът за България е разработен от БТПП в сътрудничество с ИАНМСП – подкрепящ партньор по проекта, и включва мерки за предоставяне на ИКТ ваучери на МСП и създаването на дигитални иновационни хъбове (DIH). Рекламен клип https://youtu.be/dj5FrAqO680, описващ предвидените за изпълнение дейности, бе официално презентиран по време на срещата. От българска страна участие взеха и представители на ИАНМСП, както и на катедра „Софтуерни технологии“ на СУ „Св. Климент Охридски“, формиращи  групата на заинтересованите страни по проекта.

Втора фаза от изпълнението на проект SKILLS+ ще продължи две години  и приключва през пролетта на 2021г. Основните дейности са свързани с изпълнение и мониторинг на мерките от разработените териториални планове за развитие по региони. Грантовата схема за предоставяне на ИКТ ваучери предстои да бъде обявена от ИАНМСП. Целта е да се насърчи използването на нови, базирани на ИКТ бизнес модели, и да се активизира цифровизацията на МСП, което да допринесе за развитието на бизнеса им. Очаква се на минимум 450 предприятия да бъдат раздадени ИКТ ваучери. За допълнителна информация моля да следите страниците на Палатата и на ИАНМСП www.sme.government.bg.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП - домакин на състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право
Участваха 10 отбора от университети в България и чужбина Още
Среща със заместник-ръководителя на Посолството на Кралство Саудитска Арабия
Представен бе план "Визия 2030" за развитие на саудитската икономика Още
Конференция по проект SKILLS+ в Германия
Представен бе немският опит за дигитализация на МСП в германската провинция Саксония-Анхалт Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за дейностите по предоставяне на услуги
Преодоляването на търговски практики, които необосновано дискриминират на географски принцип клиентите в рамките на ЕС Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Годишната инфлация за февруари 2019 г. спрямо февруари 2018 г. е 3.2%
Повишава се трети пореден месец Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Набират проекти за 10 млн. евро в помощ на малкия и среден бизнес в граничните региони на България и Гърция
Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15:00 часа на 10.05.2019 г. Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд
Българо-арменски бизнес форум в Ереван с участието на над 100 компании от двете страни. Още