Брой 50 (1808), 13-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд


Българският износ за Армения през 2017 г. достига най-високото си равнище за последните 10 години и достигна 31 млн. щ.д. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването вчера, 12 март, на Българо-арменски бизнес форум в Ереван. В събитието участват над 100 компании от двете страни.

„Надявам се да набележим сфери на сътрудничество като например партньорство на наши компании за реализиране на проекти в трети страни“, подчерта Александър Манолев и даде пример, че български и арменски фирми могат заедно да работят на пазарите в Далечния Изток. По думите му е важно и арменският износ за страната ни да расте, за да имаме устойчивост и още по-добри резултати в икономическото ни сътрудничество. 

Акцент в неговото изказване бяха и възможностите за бизнес и инвестиции в страната ни. „България предлага най-ниските данъци в Европейския съюз, което в съчетание с налична квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи, ни нареждат сред най-добрите дестинации за бизнес в рамките на Съюза“, каза още Александър Манолев. Той цитира и статистика, според която за последните 10 години чуждестранните инвестиции у нас надхвърлят 29 млрд. евро.

„Още веднъж ще подчертая, че нашето желание, в областта на двустранно сътрудничество, е да се пристъпи към реални и конкретни стъпки за засилване на взаимодействието, както на институционално, така и на бизнес ниво, с цел активизиране на взаимната търговия между двете страни“, обобщи зам.-министър Манолев.

Във форума участие взеха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Росен Желязков, министърът на икономическо развитие и инвестиции на Република Армения Тигран Хачатрян, президентът на Съюза на производителите и работодателите на Армения Арсен Казарян и др.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Република Армения за участие в Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество заедно с бизнес делегация, включваща близо 30 български компании. В програмата на визитата са предвидени срещи с представители на институциите и потенциални инвеститори.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП - домакин на състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право
Участваха 10 отбора от университети в България и чужбина Още
Среща със заместник-ръководителя на Посолството на Кралство Саудитска Арабия
Представен бе план "Визия 2030" за развитие на саудитската икономика Още
Конференция по проект SKILLS+ в Германия
Представен бе немският опит за дигитализация на МСП в германската провинция Саксония-Анхалт Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за дейностите по предоставяне на услуги
Преодоляването на търговски практики, които необосновано дискриминират на географски принцип клиентите в рамките на ЕС Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Годишната инфлация за февруари 2019 г. спрямо февруари 2018 г. е 3.2%
Повишава се трети пореден месец Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Набират проекти за 10 млн. евро в помощ на малкия и среден бизнес в граничните региони на България и Гърция
Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15:00 часа на 10.05.2019 г. Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд
Българо-арменски бизнес форум в Ереван с участието на над 100 компании от двете страни. Още