Брой 50 (1562), 13-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представители на бизнеса от Кралство Камбоджа посетиха Палатата


На 12 март се проведе среща с представители на бизнеса от Кралство Камбоджа. Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров запозна членовете на делегацията с дейността на палатата. Той очерта основните насоки на работа на БТПП като бизнес организация и социален партньор.

Фирмите от азиатската страна, участвали в срещата, работят в секторите: селско стопанство, хранително-вкусовата и преработващата промишленост, машиностроене, строителството. Те направиха кратка презентация на Камбоджа – ресурси, икономика и най-развити сектори, сред които са производство на облекла, туризъм, селско стопанство, строителство и банково дело. Страната е десети износител на облекла в Азия, а в сектора работят 700 000 работници. Туристите през 2017 г., посетили страната са повече от 5 млн. Браншът създава 17,5% от БВП. Камбоджа е осмият най-голям производител на ориз в света. Динамично се развиват и секторите строителство и банково дело. Подробна презентация  ТУК.

Гостите проявиха интерес към внос от България на селскостопанска техника и оборудване за преработвателната и хранителната промишленост, както и на строителни материали. Споделиха, че страната има изключително младо население – 52% са под 25 години и може да изпраща квалифицирани работници и служители в различни сектори.

Васил Тодоров потвърди готовността на БТПП да окаже съдействие за установяване на контакти с потенциални бизнес партньори. Българските фирми, проявяващи интерес, могат да се свържат с: Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.b, тел. 02 8117 489.

Бизнес делегацията от Камбоджа е в страната ни по повод политически консултации (12-14 март) и е водена от заместник-министър на външните работи на Кралството.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подпомага бизнеса да се справи с прилагането на новия Регламент за защита на личните данни
Предоставя комплексни пакетни услуги по привеждането на информационните системи на предприятията в съответствие с Регламента Още
Представители на бизнеса от Кралство Камбоджа посетиха Палатата
Интерес към българска селскостопанска техника и оборудване за преработвателната и хранителната промишленост, строителни материали Още
„Еразъм за млади предприемачи” се разширява с нови дестинации – САЩ, Израел и Сингапур
Програмата цели обмен на знания и опит, по-добра свързаност на бизнеса в Европа Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Дискусионен форум „Стъпки за навлизане на румънския пазар на потребителски стоки“
27 март от 10 до 14 часа в хотел "Интер експо", София Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
Това се отнася и за годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Качество на храните: ЕК предприема допълнителни действия
Открива Център за знания за измамите с храни и качеството на храните Още
Нова инициатива за подобряване на административния капацитет при управлението на проекти, финансирани от европейски фондове
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на книгата на проф. Диана Гергова „Племето гети и златните съкровища. Светът на древните Българи тракийци“
14 март в БТПП Още