Брой 11 (268), 16-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Връчиха наградите "Инвеститор на годината"


Осем фирми бяха отличени на церемонията "Инвеститор на годината”.  Сред наградените са фирми от секторите машиностроене, технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и здравеопазване.

Президентът Росен Плевнелиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и председателят на БТПП Цветан Симеонов връчиха наградите на победителите.

Седмият поред конкурс на Българската агенция за инвестиции отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през измината 2012г. Наградите се връчват на фирми,  направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, които са допринесли за развитието на икономиката, разкриването на нови работни места и стимулирането на по-бърз икономически растеж, придържайки се към високи норми на корпоративна и социална отговорност.

"Въпреки че профилът на инвеститорите се променя, запазва се тенденцията всяка година да раздаваме все повече награди заради повишения брой интересни проекти", каза изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов.

"Успехът се базира на правилното планиране, разумното харчене и, разбира се, на ефективност и конкурентоспособност. Тези правила важат както за правителствата, така и за бизнеса", посочи президентът Росен Плевнелиев при откриване на церемонията. Според държавния глава пет основни понятия определят правилния план за българската икономика – свързаност, интеграция, стабилност, заетост и ефективност.

"Реформите за заетост трябва да бъдат на фокус. Подобряване на бизнес средата, подкрепата на малки и средни предприятия, новият закон за инвестициите са важни инструменти за създаване на нови работни места. Образователната реформа и младежката заетост са изключително важни. Искам да насоча прожекторите към това колко е важно през тази година да напишем и приемем в парламента нов закон за средното професионално образование, който ще бъде една много важна предпоставка за това фабрики и технологични инвестиции да се случат в България", изтъкна президентът Плевнелиев.

Съвсем логично председателят на БТПП връчи 2 от наградите - на "СофияМед клиник”  и "Биовет”.

"СофияМед клиник” е инвестирала 40 млн. лв. и е осигурила работа на 380 души. Болницата е направила най-голямата частна инвестиция в сферата на здравеопазването за последните 20 години. "БТПП ще съдейства болница „СофияМед клиник“ да остане за в бъдеще като място, което прилага съвременните стандарти за лечение“ – отбеляза Симеонов при връчването на наградата.

Компанията от сферата на фармацевтичната промишленост "Биовет”  е инвестирала 6 млн. лв. и е открила нови 220 работни места. Цялата продукция от новия завод, който се намира в Разград, е за износ, на традиционните пазари - Европа и Северна Америка. "Биовет" има заводи още в Пещера и Ботевград и е единствената българска публична компания сред петте наградени. „Добрият мениджмънт дава своите плодове и се разширява едно производство със световно значение“ – каза Симеонов и пожела на екипа да открива нови пазари и нови предизвикателства.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите "Инвеститор на годината"
За седми път бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година Още
Новоназначеният ръководител на Икономическия отдел към Посолството на Германия на среща в БТПП
Отбелязано бе отличното сътрудничество на Палатата със Съюза на германските търговско-промишлени палати Още
Покана за участие в Бизнес делегация до Виетнам
Делегацията ще придружава Президента Росен Плевнелиев по време на неговото официалното посещение в Социалистическа република Виетнам Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
България – Румъния: Покана за набиране на съвместни НИРД проекти в рамките на програма ЕВРОСТАРС
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Информация за откриване на търговско представителство и инвестиране в Китай
Китай се утвърждава като перспективен икономически партньор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент е на път да одобри по-строги правила за агенциите за кредитен рейтинг
Целта е да се намали предоверяването на инвеститорите на присъжданите от агенциите рейтинги, да увеличат прозрачността и конкуренцията в сектора Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен автомобилен и транспортен форум в Санкт Петербург