Брой 11 (268), 16-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новоназначеният ръководител на Икономическия отдел към Посолството на Германия на среща в БТПП


Новоназначеният ръководител на Икономическия отдел към Посолството на Германия у нас Томас Пфане се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Председателят на Палатата информира госта за развитието на двустранните икономически отношения и отбеляза, че Германия е една от икономически най-активните страни както в България, така и в ЕС като цяло. През изминалите години всички бизнес делегации от Германия в България са имали голям ефект върху българската икономика. БТПП оценява високо проекта на Съюза на германските търговско-промишлени палати (DIHK) за страните от Западните Балкани, който подпомага и улеснява работата в Асоциацията на балканските палати (ABC). По този начин се насърчават страните, които търсят европейска перспектива.

В момента БТПП има Споразумение за сътрудничество по партньорския проект DIHK – CEFTA за периода 1.05.2010 - 30.04.2013 г. Палатата участва под формата на партньор не-бенефициент. По този проект успешно се провеждат обучения в Арбитражния съд към БТПП на експерти – арбитри от балканските палати. Благодарение на сътрудничеството,  през последните години БТПП издава ежегодно Каталог на панаирите и изложбите в Югоизточна Европа.

От своя страна г-н Пфане сподели, че е впечатлен от успешно проведената последна среща на Евроклуба към БТПП и разискваните теми.

От страна на Палатата бе изразено виждане за необходимостта от още по-голямо усъвършенстване на административната дейност на Европейската комисия и европейските институции с оглед икономии на разходи и повишаване ефективността от техните действия. Цветан Симеонов изрази позицията на БТПП, че в условията на криза не бива да се увеличават административните разходите на Европейския съюз.

Бяха обсъдени и положителните резултати от усвояването на европейските фондове в България. Дискутирани бяха стъпките относно уреждането на статута на фирмите, в това число и обявяването им в неплатежоспособност и ликвидация, европейската и социалната солидарност, данъчната система в Европейския съюз.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите "Инвеститор на годината"
За седми път бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година Още
Новоназначеният ръководител на Икономическия отдел към Посолството на Германия на среща в БТПП
Отбелязано бе отличното сътрудничество на Палатата със Съюза на германските търговско-промишлени палати Още
Покана за участие в Бизнес делегация до Виетнам
Делегацията ще придружава Президента Росен Плевнелиев по време на неговото официалното посещение в Социалистическа република Виетнам Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
България – Румъния: Покана за набиране на съвместни НИРД проекти в рамките на програма ЕВРОСТАРС
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Информация за откриване на търговско представителство и инвестиране в Китай
Китай се утвърждава като перспективен икономически партньор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент е на път да одобри по-строги правила за агенциите за кредитен рейтинг
Целта е да се намали предоверяването на инвеститорите на присъжданите от агенциите рейтинги, да увеличат прозрачността и конкуренцията в сектора Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен автомобилен и транспортен форум в Санкт Петербург