Назад

БТПП участва в регионална среща на Международната организация на работодателите



Председателят на БТПП Цветан Симеонов и експерти от Палатата взеха участие в регионалната среща на Международната организация на работодателите (МОР) за Европа и Централна Азия, която се проведе онлайн.

Новият председател на Международната организация на работодателите – Мишел Пармели, отправи видео поздрав към участниците в срещата и пожела успех в предстоящите дейности.

Ренате Хорнунг-Драус, зам.-председател на МОР към Международната организация на труда (МОТ), предостави информация относно предстоящите избори за генерален директор на МОТ през 2022 г., както и за втората сесия на Международната конференция на труда, която ще се проведе онлайн в периода 25 ноември – 11 декември 2021г.

Направен бе и кратък обзор на дейностите в региона от Хайнц Колер, директор в МОТ за Европа и Централна Азия.

Участниците в срещата дискутираха предизвикателствата пред работодателските организации в периода след пандемията. Обсъдени бяха въпроси за икономическото възстановяване, дистанционната форма на работа, промяна в приоритетите на организациите и фирмите.

Цветан Симеонов направи кратък обзор на ситуацията в страната, предстоящите избори и актуализацията на бюджета. БТПП забелязва индикатори за икономическо възстановяване – в туризма, по-осезаемо, и по-бавно в транспорта в България. Като най-засегнати от кризата той определи туризма и организирането на панаири, конференции и изложения. Председателят на БТПП посочи, че според проучване на Палатата 64% от българските фирми са предприели стъпки за дигитализация на работните си процеси, като само 6% от тях са направили това с държавна помощ, а 2% - със средства от ЕС. Той определи това като ясен сигнал към  институциите и ЕС за бърза реакция и облекчен достъп до средствата за МСП в условията на криза.