Назад

ЕВРОПАЛАТИ: Речта за състоянието на ЕС 2021 - силната икономика е от решаващо значение за посрещане на предизвикателствата пред Европа


Председателят на Асоциацията на европейските търговски палати Кристоф Лайтл приветства амбициозния тон на Речта за състоянието на Европейския съюз, но призова за по-задълбочен фокус за постигане на икономическо възстановяване.

Председателят Лайтл посочи че „Европа със сигурност се нуждае от големи идеи и амбиции, за да реагира ефективно на социалните, екологичните и геополитически предизвикателства. Този отговор ще бъде възможен, само ако е подкрепен от силна икономика. Планът за възстановяване е в основата на това, както и силен единен пазар и убедителна, амбициозна търговска програма на ЕС. Бих искал да чуя повече за тези аспекти от Председателя фон дер Лайен.

Кристоф Лайтл също така акцентира и върху антибизнес реториката: „Председателят фон дер Лайен призова бизнесът да даде своя справедлив принос. Търговските палати подкрепят борбата срещу данъчните измами и укриване на приходи, но нека не пренебрегваме факта, че по-голямата част от европейския бизнес вече направи своя справедлив принос: плаща  данъците си и спазва правилата и стандартите, като същевременно създава работни места, растеж и възможности. Нашите предприемачи вече показаха невероятна устойчивост по време на пандемията и това ще бъде от съществено значение за възстановяването. Европейската бизнес общност трябва да бъде призната като част от решението, а не като част от проблема."