Брой 200 (710), 17-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българска делегация участва в Европейския парламент на предприятията 2014

Представители на над 600 предприятия от 29 страни, сред които 18 представители на българския бизнес, участваха в заседанието на Европейския парламент на предприятията в Брюксел. Предмет на дебатите в продължилото 7-часа заседание бяха актуални проблеми по темите интернационализация; умения и човешки ресурси; финансиране; енергия.

Председателят на ЕВРОПАЛАТИ Рихард Вебер, подчерта при откриването на форума, че  събитието се организира и провежда, за да се чуе гласа на бизнеса и да се подобрят  условията за правене на бизнес в ЕС. 

В обръщението си към участниците председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Европа може да се справи с кризата като намали бюрокрацията и представи ясни и прости правила за малките и средни предприятия. Той препоръча да се отделя повече внимание на образованието и квалификацията на човешките ресурси за постигане на устойчиво развитие. 

Българската делегация, водена от председателя на БТПП  Цветан Симеонов, се представи с доклад още в първата сесия, която бе посветена на интернационализацията. Акцент бяха търговските споразумения с ключови партньори като САЩ, Индия, Китай и страните от Южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР. Специално внимание бе отделено на интернационализацията на малките и средни предприятия и защита на икономическите  интереси на европейските фирми на трети пазари. Говорител от българска страна бе Силвия Петрова, председател на Българска асоциация на търговците на медицински изделия - носител на Наградата на БТПП за браншова организация на 2013 година. Силвия Петрова акцентира върху необходимостта Европа да запази водещата си роля на зона със стриктен контрол на вноса и износа на стоки. За целта е необходимо не само установяване на ясни правила при издаване на външнотърговските документи, по-специално сертификатите за произход, но и ясни условия за възлагането им на търговско-промишлените палати като най-компетентни за това организации на бизнеса. Във връзка с подготвяните търговски споразумения на ЕС с ключови партньори, тя посочи, че по-бързото излизане на европейски стоки на нови трети пазари ще подпомогне преодоляването на пречките пред икономическия растеж в Еврозоната.

Снимки: Witness Images

НОВИНИ ОТ БТПП
Българска делегация участва в Европейския парламент на предприятията 2014
Доклад на България за интернационализацията с фокус малките и средни предприятия и защита на икономическите интереси на европейските фирми на трети пазари Още
Съветът по иновации се включи в Европейския ден на предприемача
Връзката наука-бизнес беше основна тема на презентациите на Съвета Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фирми от Бургаския регион се запознаха с възможности за повишаване конкурентоспособността и управление на плащанията
Предстоят срещи по темата и в други градове на страната - Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БНТ2 стартира кампания "Купувам българското"
С подкрепата на Асоциацията на млекопреработвателите в България и Националната асоциация на млекопреработвателите Още
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
България е най-атрактивната аутсорсинг дестинация в Европа
Aутсорсингът на ИТ и бизнес процеси расте с двуцифрени темпове през последните четири години Още
Отличиха най-добрите компании в IT сектора
Конкурс, организиран от агенцията за подбор на персонал JobTiger и технологичния издател ICT Media Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Недеклариран труд: Платформа на ЕС за по-добра превенция и възпиране
Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в борбата срещу недекларирания труд Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар на тема: „Медицински изделия. Стандартизация и законодателство. Новости и перспективи”
Ще се представят случаи от практиката на Изпълнителната агенция по лекарствата , компетентният орган за осигуряване пускането на пазара и/или в действие на безопасни медицински изделия Още