Брой 200 (710), 17-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Фирми от Бургаския регион се запознаха с възможности за повишаване конкурентоспособността и управление на плащанията

Представители на фирми от Бургаския регион участваха в кръгла маса на тема „Как да увеличим конкурентоспособността – финансиране и управление на плащанията“, организирана по съвместния проект „Бизнес устойчивост и растеж“ на БТПП, Кофас България и регионалните палати.

Председателят на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов и управителят на Кофас България Милена Виденова представиха възможности за по-ефективно управление на бизнеса. В кръглата маса участва и Красимир Стойчев - зам.-кмет по финанси, бюджет и икономика.

Цанко Иванов представи дейността на Бургаската ТПП в помощ на бизнеса, като акцентира на услугите, реализираните европейски проекти и постиженията в програмите за регионално развитие.

Милена Виденова се спря на проблемите, свързани с плащанията на фирмите - основно преминаването на просрочените фактури в трайна несъстоятелност. Едно от комплексните решения, което би могло да осигури стабилност в дейността и запазване конкурентоспособността на МСП, е възможността да продължат да работят и в условия на отсрочено плащане, като се възползват от проучване състоянието на своите контрагенти и застраховане на рисковете от неплащане.

По думите на председателя на Бургаската ТПП в много случаи при междуфирмените вземания като краен длъжник стои държавата. При забавяне на плащането това се отразява на много фирми по веригата. 

В съвременните условия фирмите често изискват отсрочено плащане, тъй като обикновено изпитват необходимост от ликвидни средства. „Рискът може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което може да се направи запитване към Кофас. Доброто управление на вземания осигуряват стабилност, а това допринася за повишаване на конкурентоспособността“, допълни Виденова.

Съвместният проект „Бизнес устойчивост и растеж“ на БТПП и Кофас България и поредицата от кръгли маси в страната целят да се предложи ноу-хау за осигуряване на стабилност на дейността, за финансиране и защита от рискове на компаниите – главно  на МСП. Инициират се дискусии относно практически решения за управление на паричните потоци за по-висока конкурентоспособност на българския и на международния пазар.

Предстоят кръгли маси по проекта в Ямбол - 29 октомври, Стара Загора - 30 октомври, Плевен - 6 ноември, Русе - 7 ноември, Варна - 13 ноември.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българска делегация участва в Европейския парламент на предприятията 2014
Доклад на България за интернационализацията с фокус малките и средни предприятия и защита на икономическите интереси на европейските фирми на трети пазари Още
Съветът по иновации се включи в Европейския ден на предприемача
Връзката наука-бизнес беше основна тема на презентациите на Съвета Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фирми от Бургаския регион се запознаха с възможности за повишаване конкурентоспособността и управление на плащанията
Предстоят срещи по темата и в други градове на страната - Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БНТ2 стартира кампания "Купувам българското"
С подкрепата на Асоциацията на млекопреработвателите в България и Националната асоциация на млекопреработвателите Още
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
България е най-атрактивната аутсорсинг дестинация в Европа
Aутсорсингът на ИТ и бизнес процеси расте с двуцифрени темпове през последните четири години Още
Отличиха най-добрите компании в IT сектора
Конкурс, организиран от агенцията за подбор на персонал JobTiger и технологичния издател ICT Media Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Недеклариран труд: Платформа на ЕС за по-добра превенция и възпиране
Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в борбата срещу недекларирания труд Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар на тема: „Медицински изделия. Стандартизация и законодателство. Новости и перспективи”
Ще се представят случаи от практиката на Изпълнителната агенция по лекарствата , компетентният орган за осигуряване пускането на пазара и/или в действие на безопасни медицински изделия Още