Брой 93 (1851), 17-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов бе специален гост на Адвокатска академия


От дясно на ляво: Цветан Симеонов, Александър Машев, Светозар Зафиров, Васил Чобанов

Силен старт на Адвокатската академия за месец май с интересна и полезна информация за Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата и данъците в адвокатската практика. Специален гост беше председателят на УС на БТПП  Цветан Симеонов.

В представянето на услугите и предимствата за фирмите  и техните правни представители, акцентът беше поставен на Мeждyнapoднaта ĸoнфepeнция „Apбитpaж – нoви пpeдизвиĸaтeлcтвa“  - съвместната инициатива на БТПП, САК и ВАдвС. Целта беше представяне предимствата на арбитража, като алтернатива на държавното правораздаване - бъpзинa, пo-eвтинo пpoизвoдcтвo, запазване нa oтнoшeниятa между страните след окончателното решаване на всеки един спор.

Цветан Симеонов напомни, че Българската търговско-промишлена палата изпълнява най-модерните и високи стандарти на МТК Париж, където е акредитирана още през 2014 г. като № 11, а сега вече са акредитирани над 200 търговски палати.

Председателят на БТПП отбеляза, че Арбитражният съд е на космическо отстояние напред от много арбитражи по света, с високата си степен на дигитализация на арбитражната дейност. Изграден е преди години по модела УНСИТРАЛ от проф. Живко Сталев. Нашата страна е ратифицирала Ню-Йоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения от 1958 г. още през 1961 година. България е ратифицирала през 1964 г. Европейската конвенция за външнотърговския арбитраж, както и Вашингтонска конвенция за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на други държави, през 2000 г. Всичко това е с огромния принос на проф. Живко Сталев.

Цветан Симеонов покани адвокатите от САК да представят на своите клиенти в страната и чужбина възможностите и услугите на БТПП за улеснение тяхната работата.

Във втората част от семинара, адвокат Зафиров представи тема за данъците в адвокатската практика. Той направи подробно описание на данъчното облагане при индивидуална адвокатска практика и при работата в адвокатско дружество. Темата завърши с препоръки за най-добрите начини за разпределяне на месечните и годишни разходи, съобразно нормативната уредба.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Позиция на АОБР относно малките производители на енергия от ВЕИ
Работодателите намират за неприемливи техните претенции на допълнителни парични компенсации Още
Международно признание за предприемаческата иновативност на българска фирма
Първо място в категория „еко-продукт 2019“ в рамките на проект МОВЕКО Още
Цветан Симеонов бе специален гост на Адвокатска академия
Представяне на Арбитражния съд при БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Посещение на американския търговски аташе в Стара Загора
Договорено е провеждане на българо-американски форум Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Как би се отразила на България европейска минимална заплата?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Старт на изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция
Един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в ЕС Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Световен ден на метрологията се отбелязва ежегодно на 20 май
Тази година събитието акцентира на работата по наскоро преразгледаната Международна система единици (SI) Още