Брой 11 (2267), 18-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Как да подпомогнете бизнеса си чрез програмата "Еразъм за млади предприемачи"?


Програмата Еразъм за млади предприемачи осигурява съдействие на желаещи европейски предприемачи да придобият необходимите умения за стартиране и/или успешно управление на малък бизнес в Европа. Новите предприемачи се събират и обменят знания и идеи за развитие на бизнеса с опитен предприемач, при когото остават и работят заедно в продължение на период от един до шест месеца. Престоят е частично финансиран от Европейската комисия.

За кого е програмата?

Като нов или начинаещ предприемач /с опит до 3 години/ можете да се възползвате от обучениe на работното място в МСП, в участваща по програмата държава. Това ще улесни успешното стартиране на бизнеса или укрепването на ново начинание. Можете също така да се възползвате от достъпа до нови пазари, международно сътрудничество и потенциални възможности за работа с бизнес партньори в чужбина.

Като предприемач-домакин /с опит над 3 години/ можете да се възползвате от нови идеи на мотивирани начинаещи предприемачи, които работят в същата сфера. Повечето предприемачи-домакини толкова много харесват придобития опит, че участват в програмата многократно.

Как функционира процесът на обмен?

Процесът се състои от следните четири фази:

  1. Кандидатстване

Независимо дали сте нов или опитен предприемач, можете да участвате в програмата, като кандидатствате чрез онлайн системата за регистрация. Трябва да се свържете с посредническа организация по ваш избор. Тази отговорна посредническа организация отговаря за проверката на вашето заявление и, ако всички изисквания са изпълнени, го одобрява. Българската търговско-промишлена палата е посредническа организация по програмата Еразъм за млади предприемачи.

2. Намиране на съответстващ партньор

След като Вашето заявление бъде одобрено, получавате достъп до онлайн база данни с нови и предприемачи-домакини, участници в програмата. За да намерите подходящ партньор за обмен, можете да направите до пет предложения в рамките на тази база данни. Вашата отговорна посредническа организация има задължение да улеснява контактите между предприемачите и ще ви помогне в намирането на подходящ партньор.

  1. Договаряне и подготовка

Участващите страни (т.е. новият предприемач, предприемачът-домакин и техните отговорни посреднически организации) изготвят "план на обмена", който включва описание на работния/учебния проект, задачите, отговорностите, резултатите, финансовите условия и правните аспекти на обмена. Отговорните посреднически организации освен това организират дейности, като например обучения за подготовка на новите предприемачи за обменната практика.

  1. Етап на изпълнение

Обменът се осъществява за определен период, или на отделни периоди. Накрая участвалите предприемачи подават обратна връзка. Отговорните посреднически организации наблюдават качеството на дейностите и оценяват резултатите. Положителни примери за успешни партньорства ще намерите тук.

Пътуване и COVID

С оглед на временните ограничения за пътуване в ЕС можете да проверите настоящите условия за пътуване тук.

За да кандидатствате за обмен по програма Еразъм за млади предприемачи се регистрирайте тук.

За повече информация и контакти:
БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА, Габриела Димитрова, Директор Международно сътрудничество и международни организации”, тел.: 028117489, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Евроклубът към БТПП приветства с конференция поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Португалия
Търговско-промишлените палати са умерени оптимисти относно предложената от Европейската комисия нова рамка за електронна търговия
Как да подпомогнете бизнеса си чрез програмата "Еразъм за млади предприемачи"?
Българската търговско-промишлена палата е посредническа организация по програмата Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ/ КАМАРИ/ КЛУБОВЕ
Виртуални семинари помагат на българския бизнес да навлезе на китайския пазар
Те са организирани от Българо-китайската търговско-промишлена палата, без такса участие Още
БИЗНЕС СРЕДА
Напредък по антикризисните мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката
Доклад за периода 31 декември 2020г. - 15 януари 2021 г. Още
Проучване „Оценка на въздействието на COVID-19 върху МСП“
Инициатива на МСП Европа Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на ПМС за изм. и доп. на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство на Република България
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Британска фирма търси български производители на мебели
За включване във веригата за доставки на фирмата Още