Брой 11 (2267), 18-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Евроклубът към БТПП приветства с конференция поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Португалия




Българската търговско-промишлена палата отново събра дипломати, журналисти, представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор на среща на Евроклуба, за да приветстват Република Португалия по случай поемането от нейна страна на председателството на Съвета на Европейския съюз. Срещата традиционно бе открита от Цветан Симеонов, председател на БТПП, и модерирана от проф. Ингрид Шикова,  дългогодишен председател на Евроклуба.

За втори път в историята на клуба срещата на участниците се проведе онлайн. Близо 80 от членовете му се събраха, за да дискутират близките перспективи пред Съюза.

В началото на срещата бяха представени постигнатите резултати по време на председателството на Съвета на ЕС от Република Германия през втората половина на 2020г. от Йорк Шуграф, заместник-ръководител на мисията в Посолството на Германия.

През следващите шест месеца Европа ще се опита да се възстанови от кризата, насочвайки усилия в три основни насоки: подпомагане на климатичния и дигитален преход, усилено съблюдаване на социалния стълб на ЕС в осигуряването на този преход и укрепване на стратегическата автономност на съюза в контекста на неговата отвореност към света. Тези приоритети на Португалското председателство представи пред членовете на клуба Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия в България.

Участие в конференцията взе също Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, който говори по темата „Климатичният и цифров преход в контекста на плана за възстановяване на Европа“.

Участниците в конференцията изразиха своята подкрепа и увереност в успешното председателство на Съвета на ЕС от Република Португалия. Следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството, ще бъде Словения.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Евроклубът към БТПП приветства с конференция поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Португалия
Търговско-промишлените палати са умерени оптимисти относно предложената от Европейската комисия нова рамка за електронна търговия
Как да подпомогнете бизнеса си чрез програмата "Еразъм за млади предприемачи"?
Българската търговско-промишлена палата е посредническа организация по програмата Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ/ КАМАРИ/ КЛУБОВЕ
Виртуални семинари помагат на българския бизнес да навлезе на китайския пазар
Те са организирани от Българо-китайската търговско-промишлена палата, без такса участие Още
БИЗНЕС СРЕДА
Напредък по антикризисните мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката
Доклад за периода 31 декември 2020г. - 15 януари 2021 г. Още
Проучване „Оценка на въздействието на COVID-19 върху МСП“
Инициатива на МСП Европа Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на ПМС за изм. и доп. на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство на Република България
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Британска фирма търси български производители на мебели
За включване във веригата за доставки на фирмата Още