Брой 54 (1066), 18-03-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП бе домакин на среща-дискусия с турска делегация


В БТПП се състоя среща-дискусия с представители на Турско-българския икономически съвет към Борда за външноикономически отношения на Турция (DEIK). В турската делегация участваха представители на големи турски фирми от водещите сектори – телекомуникации, електроника, логистика, металургия, фармация, информационни технологии, химическа промишленост и текстил.

При откриавнето на срещата председателят на БТПП Цветан Симеонов очерта двете основни цели на срещата - да се възобновят отношенията на сътрудничество между Българо-турския и Турско-българския икономически съвет и да се активизират връзките между двете организации. Той оцени високо развитието на DEIK през последните години и пожела успех на Борда в стремежа му да даде динамика на двустранните бизнес отношения и да спомогне за увеличаване на стокообмена.

Новоизбраният председател на Турско-българския икономически съвет Осман Ак изрази надежда, че съвместното икономическо сътрудничеството ще даде реални резултати. В тази връзка М. Емрах Сазак, главен търговски съветник към Посолството на Турция в София, отбеляза, че основният им партньор в Турция е DEIK, а в България – БТПП. Той допълни още, че сътрудничеството между DEIK и БТПП има реални шансове да подобри отношенията между двете държави.

Във връзка с отношенията между България и Турция Йълмаз Сойджан, член на DEIK, изрази притеснението си за утежнените условия на взаимодействие и изказа опасенията си, че ако няма подобрение на отношенията, е възможно турският бизнес да пренасочи погледа си към Румъния и нейните пристанища и търговски коридори. По темата Цветан Симеонов отбеляза, че в бурни времена именно бизнесмените дават добрия пример за сътрудничество, предвидимост и взаимопомощ. 

Преди официалната двустранна среща се проведе и редовно заседание на българската част на смесения бизнес съвет България-Турция, председателстван от Цветан Симеонов. Обновен бе Правилникът за дейността на Съвета и бе избран заместник-председател - Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара в строителството.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП бе домакин на среща-дискусия с турска делегация
Участваха представители на големи турски фирми от секторите телекомуникации, електроника, логистика, металургия… Още
Египетска компания проучва българския пазар
Има интереси в областта на сигурността, медицинско оборудване и консумативи, фармацевтична промишленост Още
Покана за семинар: „Логика на съвременните продажби - иновационен и интерактивен маркетинг“
Изграждане и управление на бранд, силата на интегрираната комуникация и най-ефективните методи за привличане на нови клиенти Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Унгария подписаха споразумение за икономическо сътрудничество
Създава се нова междуправителствена комисия за насърчаване на търговията Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нов регламент на ЕК насърчава използването на органични торове
Създаване на нови пазарни възможности за новаторските предприятия и същевременно намаляване на количеството на отпадъците, потреблението на енергия... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Три компании в Узбекистан са обявени за приватизация
С предмет на дейност - производство на оборудване за сондиране за нефтената и газовата индустрия, както и резервни части за него Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Консултация във връзка с подготовката на проекти за MSCA-RISE-2016
Схема за обмен на изследователи и новатори от дейностите Мария Склодовска-Кюри, Рамкова програма „Хоризонт 2020“ Още