Назад

Уебинар „Арбитражът в услуга на бизнеса“


На 18 януари Арбитражният съд при БТПП, по инициатива на ТПП – Добрич, проведе уебинар под надслов „Арбитражът в услуга на бизнеса“. Включиха се председатели на регионални палати и техни представители, арбитри от регионалната листа на АС при БТПП, представители на общини и бизнес средите - над 48 участници.

Уебинарът бе организиран с цел популяризиране на практиката по разглеждане на спорове в регионите, които имат вписани арбитри в регионалната листа на АС при БТПП. Мероприятието бе насочено към ускорено разглеждане на спорове в регионалните палати.

С приветствие към участниците в уебинара се обърна председателят на БТПП  Цветан Симеонов, като отбеляза значението на арбитража, който е на разположение на бизнеса за предоставяне на бързо и качествено разрешаване на спорове. Той изтъкна, че бизнес средите имат привилегията да отнасят споровете си за разглеждане пред Арбитражния съд при БТПП, независимо дали тези спорове са между местни лица или чуждестранни инвеститори, а след създаването на регионална листа на АС при БТПП споровете могат да се разглеждат и в седалището на регионалните палати.

Лектори на уебинара бяха Ружа Иванова – заместник-председател на АС при БТПП, и адвокат Зорница Михайлова – арбитър от регионалната листа на АС при БТПП към ТПП – Добрич.

Адвокат Михайлова отбеляза, че срещата е от голямо значение за популяризиране на арбитража в страната, както и за запознаване на бизнеса с възможностите, които той предлага. Адвокат Михайлова направи въведение в темата като запозна участниците с част от предимствата на АС при БТПП, свързани с диспозитивното начало при разглеждане на спорове, както и със съдържанието на препоръчителната арбитражна клауза, обуславяща разглеждането на арбитражно дело в регионалните палати/камари.

Ружа Иванова, основавайки се на дългогодишния си опит като арбитър,  продължи по темата с предимствата и възможностите на АС при БТПП. Тя обърна внимание на често допусканите грешки при формулиране на арбитражната клауза в договорите.

Мероприятието бе оценено от участниците като ползотворна инициатива за популяризиране в регионите на дейността на Арбитражния съд при БТПП, който е надеждна гаранция за максимално бързо и близко до нуждите на деловите среди средство за разрешаване на спорове между страните по договори.

Предстои ново издание на курс за обучение на юристи по въпросите на Арбитражния съд.