Назад

Търговските палати на България и Либия подписаха споразумение за сътрудничество




Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с партньора си от Съвета на либийските търговски палати - Мохамед Алраед. Срещата бе по инициатива на ръководителя на либийската дипломатическа мисия в София, Н.Пр. Мофтах Дрени.

Основната цел бе да се заздрави сътрудничеството в икономическата сфера между двете страни. Симеонов отбеляза, че тя е естествено продължение на първата среща с Алраед през 2018 г. Бяха разисквани различни области на взаимодействие, сред които: строителство, енергетика, туризъм, селско стопанство, машиностроене. Председателят на БТПП сподели, че балансирането на двустранния стокообмен е много важен елемент за разширяване на икономическите отношения.

Мохамед Алраед, председател на борда на Съвета на либийските търговски палати, член на Парламента и председател на икономическата комисия в Парламента на Либия, заяви, че страната му е готова да засили икономическото взаимодействие с България. Либия има 19 административни провинции с известна независимост и собствен бюджет. Регионалните палати в страната са 16 с общо над 300 хил. членове. Либия е от големите износители на петрол. Страната има нужда от експерти в различни области за развитието си.

Алраед предложи обновяване на споразумението за сътрудничество с БТПП от 2017 г., което да включва нови форми на сътрудничество – подпомагане на директните контакти между фирми от двете страни, търсене на потенциални бизнес партньори, агенти и дистрибутори, участие в международни бизнес събития в двете страни, както и организиране на съвместни такива, осигуряване на достъп до предоставяните от двете организации услуги за техните членове и др.

Документът бе подписан в присъствието на Н.Пр. Мофтах Дрени и либийски бизнесмени, опериращи в България.
----------------
Стокообменът ни с Либия в периода януари-юни 2021г. възлиза на 102,4 млн. щ.дол., от които износ 100,6 млн. щ.д. и внос 1.8 млн. щ.д.. Износът на България за Либия през периода основно се състои от: пшеница и смес от пшеница и ръж; ечемик и хлебарски, тестени  сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули  от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти. За сравнение, стокообменът с Либия през периода януари-юни 2020 г. възлиза на 57,35 млн. щ.д., от които износ 57,15 млн. щ.д., вносът е с 0,2 млн. щ.д.