Брой 96 (1854), 22-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможности за разширяване на сътрудничеството със словашки компании

,,Автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост и туризмът са сектори с голям потенциал за развитие на двустранното икономическо сътрудничество между България и Словакия”. Това заяви Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, по време на откриването на бизнес форум със словашки компании, провел се в София. Организатори на събитието бяха БТПП, РТПП Търнава и Посолство на Словашката Република в София, със съдействието на  EEN при БТПП.

В рамките на форума бе подписан и меморандум за сътрудничество между Търговско-промишлената камара - Пловдив и ТПП Търнава. Председателят на Пловдивската камара Добрина Проданова потвърди готовността на фирмите от региона да разширяват сътрудничеството със словашки партньори.

Виктор Петрашовски, зам.-ръководител на Словашкото посолство в София, също приветства участниците в събитието. Той направи и презентация на словашката икономика, като отбеляза ръста в двустранния стокообмен, който достига рекордни суми през последните две години. Той посочи и основните стоки в търговията, сред които са автомобили, автомобилни части, продукти на информационните технологии и др.  Ключов сектор за словашката икономика е автомобилният - произвеждат се автомобили от немски, корейски, английски, френски марки. Електроника и инженеринг са също добре развити сектори. В страната се изграждат много центрове за споделени услуги – аутсорсинг.

Петер Ковар, представител на Регионална палата на гр. Търнава, представи бизнеса в Западна Словакия. По думите му регионът е добре географски разположен и с отлични комуникации. Макар и малък по площ, той е на второ място по дял в БВП на страната /от общо 8 области/.

Презентации на българската инвестиционна среда направи представител на Агенцията за инвестиции. Бяха разисквани и практични въпроси относно създаването и ръководенето на фирма в България.

Словашките фирми, участници във форума, проведоха поредица от срещи с български фирми в секторите автомобилна индустрия, машиностроене, металообработващи машини, метрология, производство на бои, стоманени бетонни стълбове и др. 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за разширяване на сътрудничеството със словашки компании
Основни сектори за партньорство - автомобилостроене, хранително-вкусова промишленост, туризъм.... Още
Кой печели от приложението на стандартите GS1?
Отговорят топ мениджъри и водещи експерти по време на годишното Общо събрание на GS1 в Истанбул Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Добрич с международен проект за устойчиво развитие
СУ „П. Р. Славейков“ бе избрано от палатата за съвместно представяне на проекта Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Стартира 90-дневният срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"
Публикувана е днес в Официален вестник на Европейския съюз Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия приветства окончателното приемане от Съвета на нови правила за пластмасовите изделия за еднократна употреба
Държавите членки ще разполагат с две години, за да транспонират законодателството в националното си право Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен бизнес форум „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау“
4 юни 2019 г., гр. Стара Загора Още