Брой 226 (986), 23-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Отбелязване във Враца на 120-годишнината на Българската търговско-промишлена палата

С бляскава церемония Търговско-промишлената палата - Враца отбеляза 120 години от създаването на най-старата действаща организация, представляваща интересите на предприемачите и бизнеса у нас –  Българската търговско-промишлена палата, неизменна част от която още в началото на 1895 г.  са и предприемачите от Враца. Събитието се състоя  на 20 ноември в Конферентната зала на Търговско-промишлена палата във Враца, под патронажа и участието на председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Гости на церемонията бяха: евродепутатът Владимир Уручев, зам.-областният  управител Ирина Иванова, кметът на Враца Калин Каменов, видни общественици и представители на местния бизнес.

От 1991 г. Търговско-промишлена палата – Враца /ТПП-Враца/ е неразделна част от търговските палати на България. С откриването на първите редовни сесии на търговско-индустриалните камари /ТИК/ в София, Пловдив, Варна и Русе, а по-късно и в Бургас, тези институции успяват да обвържат държавните и частните интереси, което ги превръща в общественозначими, своеобразни стопански парламенти и до ден днешен.

„120 години търговски палати в България. Няма друга такава институция, която да е пренесла традициите, да е активна и полезна на бизнеса, каквато е системата на търговските палати”, заяви пред многобройните гости на събитието изпълнителният директор на ТПП-Враца Илиана Филипова.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов очерта предизвикателствата на сегашната политико-обществена ситуация пред бизнеса и дейностите на палатите, спомагащи на фирмите да се справят с проблемите и да успяват.

В продължение на традицията ТПП-Враца връчи по време на честването учредения през 2013 г. приз за новаторство, индустриален подем и социална отговорност „Мито Орозов“. Той е на името на един от видните врачански индустриалци и съучредител на Софийската търговско-индустриална палата и се присъжда на две години. Носител на отличието’2015 стана компанията "Електростарт" – производител на компоненти за осветление, редовен член на ТПП – Враца. Фирмата от 1967 г. работи във Вършец, а от 2000 г. е частна. Изпълнителният директор на компанията Анатоли Димитров посочи, че 95 на сто производството е за износ - към 40 страни на четири континента. Той допълни, че фирмата е доказателство как може да се работи и развива иновативен бизнес в малък град на Северозападна България, а заедно с това успешно да се конкурира и често да побеждава най-големите световни компании в областта на осветлението.

Председателят на БТПП връчи Юбилейния алманах „120 години български търговско-промишлени палати” на наследница на  прочутия  индустриалец Мито Орозов.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Отбелязване във Враца на 120-годишнината на Българската търговско-промишлена палата
Фирма от Вършец получи приза за новаторство, индустриален подем и социална отговорност, учреден на името на врачанския индустриалец Мито Орозов Още
Дискусия на тема „Финансовите инструменти за целите на кохезионната политика”
Евродепутати и бизнес обсъдиха новата правна рамка на финансовите инструменти за следващия програмен период Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Семинар „Как да използваме актуалните възможности за подкрепа на иновациите по линията на ИСИС, ОПИК, ОПНОИР и ХОРИЗОНТ 2020”
Бонус за участниците - предоставяне на "Наръчник за подготовка на проекти по ХОРИЗОНТ 2020" Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Предизвикателствата пред пазара на труда добиват по-ясен облик
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Информационното табло за транспорта в ЕС сравнява резултатите на държавите членки в 29 транспортни категории
България е на 23-та позиция Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта набира кандидати за бране на ягоди в Испания
През периода 16-18 декември 2015 г. в градовете Пловдив, Благоевград и София ще се проведат интервюта за работа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство