Брой 37 (1049), 23-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-кипърски форум в БТПП насърчава и надгражда двустранното партньорство

Днес Българската търговско-промишлена палата е домакин на българо-кипърски бизнес форум, открит с участието на президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Никос Анастасиадес.

Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев приветства участниците и заяви, че регионалното сътрудничество е ключово за развитието на двете държави, които вече дълги години работят успешно на пазарите в региона, развиват съвместни проекти, споделят инвестиции. Георги Стоев посочи, че основна цел на форума е намирането на нови ниши, пазари и проекти, които да бъдат от взаимен интерес за българските и кипърските фирми.

Президентът Плевнелиев се обърна към присъстващите на форума - повече от 100 представители на бизнеса и правителствата на двете страни, като подчерта, че дългогодишната история и влияние на БТПП в сферата на българския бизнес и икономика ще способства намирането на нови хоризонти за взаимодействие между фирмите. Той подчерта, че Кипър като център за бизнес в региона, е близка и приятелска страна на България.

Росен Плевнелиев посочи положителната динамика в двустранните търговски отношения. През последната година стокообменът е нараснал с 81%, а износът на България за Кипър с 90%. От своя страна кипърският износ за България бележи ръст от 47% през 2015 г. Освен това Кипър е шестият по големина чуждестранен инвеститор в нашата страна. Кипърските инвестиции са желани в България и натрупаната положителна динамика на всички нива на управление от двете страни само ще подпомогне увеличаването им. „Искаме кипърският бизнес да открие тази България, която предоставя сред най-добрите условия за правене на бизнес в Европа, на най-ниска цена“, допълни президентът и покани кипърския бизнес да се възползва от възможностите.

Той очерта и някои от постиженията на страната ни в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, информационните и комуникационните технологии и др.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес подчерта двустранния интерес и общите цели между България и Кипър. Той посочи, че подписаните вчера двустранни спогодби за сътрудничество в областите търговия, инвестиции, енергетика, регионално развитие и селско стопанство са естествена крачка в развитието на икономическите и търговските отношения между двете страни. Президентът Анастасиадес съобщи, че БВП на страната през 2015 г.  е с  ръст от  1,6%. Кипър вече успява да възстанови достъпа си до много пазари след кризата.

Съорганизаторите на форума от Кипърската търговско-промишлена палата също изказаха задоволството си от отличното двустранно сътрудничество. Мариус Тсякис, главен секретар на Кипърска палата, заяви, че Кипър като най-бързо развиващия се инвестиционен център в региона е готов да посрещне още български партньори. Ксениос Ксенопулос, председател Кипърско-българска бизнес асоциация, също приветства участниците във форума.

Презентации направиха и Любен Петров, зам.-министър на икономиката на България, и Йоргос Лакотрипис, министър на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Република Кипър.

В рамките на събитието беше представена полезна и актуална информация:

Форумът продължава с двустранни срещи.
 
 
НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-кипърски форум в БТПП насърчава и надгражда двустранното партньорство
Положителната динамика на всички нива на управление от двете страни подпомага ръста на стокообмена и инвестициите Още
Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент
Във връзка с четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Още
Глобален форум GS1 2016 се провежда в Брюксел
GS1 България представя свои решения за крайните потребители и бизнеса на специално изложение Market place exhibition Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите без дейност също подават годишни декларации
В специален формуляр фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Услугите бележат двуцифрени ръстове през последното тримесечие на м.г.
Най-съществен е ръстът при "Информационни услуги" (66.6%) Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за кандидатстване за награди на „RegioStars 2016“
На Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Процедура за отдаване на концесии на минерални ресурси – оловна и цинкова руда, в Македония
Крайният срок за подаване на оферти е 14 март 2016 г. Още