Брой 37 (1049), 23-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент


Узинфоинвест ще бъде домакин на двустранен бизнес форум в Ташкент

Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент във връзка с провеждането на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество (25-26 февруари).

Ръководител на българската държавна делегация е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е съпредседател на Смесената междуправителствена комисия. Организираната от БТПП бизнес делегация се води от главния секретар на Палатата Васил Тодоров. В нея са включени представители на 22 български фирми от секторите строителство и инженеринг, транспортно-строителна техника, туризъм, недвижими имоти, козметика, специална продукция и др.

На. 25 февруари ще се проведе Българо-узбекски форум, който се очаква да бъде открит от председателя на Търговско-промишлената палата на Узбекистан Алишер Шайхов и министър Лиляна Павлова. Приветствия към участващите узбекски и български фирми ще отправят българският министър на икономиката Божидар Лукарски и главният секретар на БТПП Васил Тодоров. Икономиката на Узбекистан ще бъде представена от директора на Узинфоинвест Лазиз Кудратов. Форумът ще продължи с двустранни срещи на деловите среди.

Външната търговия между България и Узбекистан през последните години се характеризира със съществено нарастване на българския износ. Налице са по-големи възможности за внос от България на видове приоритетни за Узбекистан стоки и услуги, които не попадат под обхвата на съществуващите митнически рестрикции, свързани с търговската политика на протекционизъм на Узбекистан. Интересите на Узбекистан са насочени към привличане на български инвестиции в местната икономика, към селското стопанство – износ на узбекска необработена селскостопанска продукция и необработен памук, към износ на минерални торове и химически продукти; износ на обработени памучни влакна, тъкани, облекла и материали от памук.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-кипърски форум в БТПП насърчава и надгражда двустранното партньорство
Положителната динамика на всички нива на управление от двете страни подпомага ръста на стокообмена и инвестициите Още
Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент
Във връзка с четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Още
Глобален форум GS1 2016 се провежда в Брюксел
GS1 България представя свои решения за крайните потребители и бизнеса на специално изложение Market place exhibition Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите без дейност също подават годишни декларации
В специален формуляр фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Услугите бележат двуцифрени ръстове през последното тримесечие на м.г.
Най-съществен е ръстът при "Информационни услуги" (66.6%) Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за кандидатстване за награди на „RegioStars 2016“
На Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Процедура за отдаване на концесии на минерални ресурси – оловна и цинкова руда, в Македония
Крайният срок за подаване на оферти е 14 март 2016 г. Още